Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Calle Schulman i blåsväder efter provocerande inlägget – kritiseras för rasism

28 aug, 2023, 07:00 
Vendela Lönnqvist
Nu möts Calle Schulman av kritik.
Nu möts Calle Schulman av kritik.

Efter det uppmärksammade inlägget på Instagram möts nu Calle Schulman av en kritikstorm.

Annons
Alex Schulman: "Jag vill bråka!"Brand logo
Alex Schulman: "Jag vill bråka!"

Calle Schulman, 43, gjorde sig ett namn tack vare sin blogg och blev snabbt en välkänd mediapersonlighet.

Calle Schulmans karriär

Han har en lång karriär inom kommunikationsbranschen och har bland annat gjort sig känd för sin frispråkighet och oräddhet för att provocera.

Calle Schulman har synts och hörts i, bland annat, radioprogrammet "Vakna med The Voice", humorprogrammet "Sverige pussas och kramas" och har även varit producent för dokusåpan "Kungarna av Tylösand".

Kritiken mot prins Daniel: ”Olämplig”Brand logo
Kritiken mot prins Daniel: ”Olämplig”

2017 var han en av Sveriges bäst betalda medieprofiler, och idag driver han podden "Extra Extra" tillsammans med Joakim Johansson.

Calle Schulmans kritiserade inlägg

Nu har Schulman hamnat i blåsväder efter att det populära Instagram-kontot "Vardagsrasismen", som arbetar för att belysa bland annat normkritik, feminism, kroppsaktivism, klasskamp och rasism, som uppmärksammade ett av profilens inlägg.

Annons

Det är en bild på Calle som sitter bredvid sonen en morgon och hjälper honom med läxorna. På bilden har han skrivit texten:

"Göra matteläxa med barn en grå lördagsmorgon medan jag hör min dammsugande thailändska ropa tacksamheter till mig där borta i hallen för att jag ger henne Sverige – detta borde skrivas ut på recept!"

Calle Schulman möts av bakslag efter inlägget

"Vardagsrasismen" poängterar att Schulmans inlägg troligtvis handlar om att provocera, men att texten ändå behöver uppmärksammas av flera anledningar.

"För varför skall just rasism ligga så nära till hands att använda för att jävlas? Varför skall vi ständigt "fatta skämtet" och låta det passera? Varför skall vi låtsas som att en vit snubbes bruna barn gör att han absolut inte kan vara rasist?"

Paula, som står bakom kontot, drar paralleller till sin egna bakgrund som adopterad och menar att föräldrar med synligt rasifierade barn inte sällan ger uttryck för rasism, och att det faktum varit "rekommenderat till vita föräldrar att utsätta deras synligt rasifierade barn för rasism så de skulle 'härdas' och inte reagera när de mötte rasism utanför hemmet sedan".

Annons

Paula kallar det för "indoktrinering på hög nivå".

"Betyder det att Calle tillhör dem som skulle uttrycka rasism även mot sina egna barn? Ingen aning, men antagligen inte. Gör det någon skillnad ifråga om hans van av provokation? Nope", skriver kontot och fortsätter:

"Så vad är det egentligen Calle skämtar om att man skall skriva ut på recept förutom barn? Jo kvinnor som städar, är underdåniga och framförallt: inte vita svenskar så de hålls i en tacksamhetsskuld som skall uttryckas i vördnad över att 'få' vara i Sverige."

Paula avslutar inlägget med att ifrågasätta varför vita medelålders män behöver ta till sig rasism för att "vara roliga".

Calle Schulmans svar på uppmärksammade inlägget

Det skulle inte dröja länge förrän Calle Schulman tog sig till kommentarsfältet för att besvara kritiken som både Paula och följarna riktade till honom.

Enligt honom är "skämtet" en blinking till Killinggängets komedifilm "Torsk på Tallin", och alltså "en parodi på hur vidriga svenskar resonerar".

"För det andra ”har” jag ingen thailändska. Jag har en robotdammsugare som är inställd på att tala thai för att det gör hela grejen laddad och kul att skoja om. Men för all del - jag kan inte bestämma hur skämt ska tas emot. Eller om jag blir kallad rasist. Det ligger inte i mina händer", skriver profilen.

Han uppmanar sedan till att fråga vad som menas innan man drar slutsatser och anser att kontots inlägg snarare handlade om att hetsa folk.

Annons