Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Carina Bergfeldt begränsas av SVT – efter insamlingen till de utsatta barnen

22 aug, 2021, 13:00 
AvIndra Nordemar

Efter att Carina Bergfeldt startat en insamling till barnen i Afghanistan har det blivit tumult på SVT Nyheter redaktionen. Nu begränsas hon av ledningen.

Annons
Svenska folkkära tv-profilerna – då & nu!Brand logo
Svenska folkkära tv-profilerna – då & nu!

Carina Bergfeldts inititativ att hjälpa de utsatta barnen i Afghanistan har satt käppar i hjulet för journalisten.

Det var i början av förra veckan som Carina uppmanade sina följare att skänka 57 kronor var till Svenska Afghanistankommittén.

– Som SVT-medarbetare får man egentligen inte tycka någonting om någonting, men i morse så tänkte jag bara ”fuck it, jag gör det”, har hon sagt till Expressen.

Dagen efter hade organisationen fått in över en miljon kronor.

– Jag fick ett fint mejl från SVT:s etikavdelning att de ser mellan fingrarna med det här. Så i dag får jag inget skäll av cheferna i alla fall, det är skönt.

SVT-kollegornas kritik till ledningen och Carina Bergfeldt

Men agerandet väckte stark intern kritik bland kollegorna på SVT, som anser att ett sådant initiativ kan skada tittarnas förtroendet för opartiskhet, och att ledningen inte tagit saken på allvar. Enligt uppgifter till Dagens Nyheter diskuterades händelsen på ett morgonmöte på SVT Nyheters redaktion på torsdagen.

Annons

– Vad är meningen med att vi skickar var och varannan medarbetare på etikkurs, när man sedan ändå bara kan skita i det?, säger Lina Makboul, reporter på SVT:s ”Uppdrag granskning”, till DN.

SVT:s agerande efter Carina Bergfeldts insamling: "Begränsas"

Anne Lagercrantz, divisionschef på SVT, har tidigare yttrat sig om händelsen och sagt att ledningen har "full förståelse" och att "det är omöjligt att inte bli berörd av nyheter från Afghanistan".

Men framöver kommer inte Carina kunna bevaka organisationer som exempelvis Svenska Afghanistankommittén.

För Expressen tydliggör Anne Lagercrantz vad som gäller.

”Carina Bergfeldt har inte brutit mot en intern regel när hon postade inlägget på sin privata Instagram, alla anställda har yttrandefrihet. Däremot säger SVT:s riktlinjer att offentliga engagemang kan påverka arbetsuppgifter och det är därför hon nu begränsas”, skriver hon i ett mejl.

Foto: TT

Annons