Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Carina Bergfeldt stöttas av TV4-profil – efter den hårda kritiken

12 sep, 2021, 17:03 
AvIndra Nordemar
Carina Bergfeldts senaste agerande har lett till en kritikstorm kring journalisten. Men nu får hon stöd av TV4-profilen Anders Pihlblad.
Annons
Svenska folkkära tv-profilerna – då & nu!Brand logo
Svenska folkkära tv-profilerna – då & nu!

Den senaste tiden har SVT-profilen Carina Bergfeldt varit i blåsväder.

Allt började med att hon sträckte ut en hjälpande hand till de utsatta barnen i Afghanistan. Hon uppmanade sina följare att skänka pengar till Svenska Afghanistankommittén, och dagen efter hade organisationen fått in en miljon kronor.

För agerandet har det riktats stark kritik mot henne av SVT-medarbetare. Många menar att Carina bröt mot public service-journalisters löfte att förbli opartiska och neutrala.

Till Expressen har hon senare berättat att det inte vara helt genomtänkt.

”Vilket har lett till kritik från vissa att jag får pissa på reglerna. Så är det naturligtvis inte.”

Hård kritik mot Carina Bergfeldt av SVT-kollegor

Carina har även kritiserats för att inte ha ställt upp när Medierna i P1 ville ha en intervju angående insamlingen.

”Det finns en sak som vi journalister avskyr mer än mycket: när makthavare inte ställer upp och svarar på våra frågor. Så när vi själva granskas kan vi inte göra annat än att ställa upp och svara så gott vi kan. ” skriver han i inlägget, skriver Uppdrag granskning-reportern Axel Gordh Humlesjö.

Annons

”Att då å ena sidan gå på gala och njuta av privilegierna av att vara högt upp i mediatoppen och samtidigt hälsa via presstjänsten att man är ”superupptagen” är helt enkelt inte okej."

Får stöd av TV4-profilen Anders Pihlblad: "Det räcker"

Men nu får Carina stöd från oväntat håll. I podcasten "Tv-fabriken" berättar TV4-profilen Anders Pihlblad att han tycker att det får vara nog nu.

– Hon har fått väldigt, väldigt hård kritik, och man kan någonstans känna att det räcker, men jag ser att det bara fortsätter och fortsätter.

Däremot menar han att han själv inte skulle dra igång någon insamling, då det krockar med riktlinjerna för public service.

– Jag har absolut inget behov av att kritisera henne för det. Jag tycker att hon har förklarat hur hon har tänkt, och sen får de väl sköta det i tv-huset.

Kort efter tumultet kring insamlingen hamnade journalisten i blåsväder på nytt. Carina och en SVT-kollega sågs på middag med flera toppolitiker, bland annat var förra S-ledaren Mona Sahlin och Centerpartiets partiledare Annie Lööf på plats.

Annons

– Om du hamnar i ett sammanhang med andra politiker är det inte konstigt att du pratar med dem. Jag tycker inte att det är så konstigt. Jag tror inte att det var så att de hade en inbjudningslista till det där så de kunde kolla det, säger Anders Pihlblad om situationen.

Foto: TT

Annons