Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ebba Busch portades från ELLE-galan efter uttalandet – sanningen om händelsen

02 maj, 2022, 18:00 
AvIndra Nordemar

Ebba Buschs inbjudan till ELLE-galan drogs tillbaka efter orden om våld. Nu berättar hon om uttalandet.

Annons
Här är partiledarnas partners!Brand logo
Här är partiledarnas partners!

Det är inte ofta som Kristdemokrat-ledaren Ebba Busch har en lugn stund. Samtidigt som hon handskas med rollen som ensamstående mamma kämpar hon med det omskrivna drömboendet, och självfallet även arbetet som tar upp den mesta av hennes tid, framför allt nu då det är valår.

Men nu har KD-ledaren hamnat i blåsväder, detta efter ett uttalande i Lördagsintervjun med Ekot. Och de hårda orden kostade hennes inbjudan till ELLE-galan som ägde rum häromdagen.

Nu berättar Ebba själv om händelsen.

Ebba Busch portad från ELLE-galan

Ebba stod helt redo att inta röda mattan på årets ELLE-gala på fredagen. Bara ett par timmar innan eventet skulle börja poserade hon i full glam på Instagram.

"Jag är stolt över att kunna bära den ukrainska designern Ivan Frolov, som för sju år sedan grundade Frolov Heart. Frolov är ett av många exempel på att mode kan användas för att lyfta viktiga frågor.", skrev hon i inlägget.

Annons

Men Ebba fick aldrig chansen att visa upp sin svarta dress på galan. Hon blev nämligen portad.

– Det handlade om turbulensen efter Ebbas medverkan i lördagsintervjun om jag förstått det hela rätt. Och att vissa andra deltagare hotat med att dra in sin medverkan, säger KD:s pressekreterare Joel Apelthun till Aftonbladet.

Ebba Busch kontroversiella uttalande om våld

Under Lördagsintervjun ifrågasatte Ebba polisens agerande under påskupploppen, då hon menade att de borde skjutit skarpt. Orden har sedan dess kritiserats av många – delvis av ELLE:

"Elles värderingar står för mångfald och mot våld i alla dess dimensioner. Uttalandet som har gjorts från KD-ledaren under den senaste tiden är motsatsen till dessa värderingar och inget vi ville skulle ta fokus från galan", säger Aller Medias kommunikationschef Jennie Knutsson.

Annons

Ebba står än i dag bakom sitt uttalande, även om hon menar att det kanske är något mer invecklat än så. I en ny intervju med TV4 berättar hon om bakgrunden till sin åsikt.

– Såhär är det, jag kommer aldrig backa från att det är staten som ska stå upp för det svenska våldsmonopolet och inga våldsverkare. När en kvinna blir utsatt för en våldtäkt måste man kunna lita på att svensk polis har tillräckligt med resurser och också är starkare än våldsverkarna.

– På samma sätt står jag upp för Ukrainas rätt att faktiskt bruka våld för att försvara sitt territorium, för att försvara kvinnor och barn. Så frågan är inte fullt så svartvit, så som jag ser den.

Men även om åsikterna är delade var det allt annat än kul att bli portad från Sveriges största modegala.

– Det är klart att det aldrig är roligt när människor agerar på det här sättet. För mig är det viktigt att kunna vara med och hylla svensk modeindustri, menar Ebba.

Foto: TT

Annons