Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Efter stora fadäsen i På spåret – Agnes Carlsson tvingas be om ursäkt: "Väldigt, väldigt fel"

26 feb, 2022, 18:30 
AvIndra Nordemar
Artisten Agnes Carlsson dök upp i en kontroversiell look och har nu hamnat i blåsväder.
Annons
5 skandaler i "På spåret"!Brand logo
5 skandaler i "På spåret"!

I semifinalen av På spåret uppträdde artisten Agnes Carlsson tillsammans med sin partner Vincent Pontare samt sin svärfar Roger Pontare – med andra ord var det en stor familjefest på scen.

Men i efterhand har framträdandet väckt starka reaktioner, eller snarare Agnes styling... Nu kritiseras hon för kulturell appropriering och tvingas be alla berörda om ursäkt.

Kritikstorm mot Agnes Carlsson efter uppträdandet i På spåret

Agnes är sedan tio år tillbaka tillsammans med Vincent Pontare, som är son till Roger och en del av musikduon Vargos & Lagola. Den andra artisten i duon är Salem Al Fakir. Och i semifinalen tog de alla plats på scen och Salem hade även bjudit in sina bröder för att vara en del av showen.

Annons

Det var en historisk kväll för familjerna Carlsson, Pontare och Al Fakir som för första gången uppträdde tillsammans.

Men när Agnes delade bilder på Instagram på sin styling inför kvällen möttes hon av en kritikstorm. Hennes frisyr påminde nämligen om ett afro vilket många menar var ett stort misstag.

”Agnes, frisyren är inte din att bära. Kulturell appropriering. Så inte okej”, skrev en person i kommentarsfältet.

Agnes anklagad för kulturell appropriering efter frisyren

Framträdandet väckte därefter stor uppmärksamhet, inte på grund av familjeshowen utan på grund av Agnes hår.

Fotografen Felicia Masalla var en av flera som valde att uttrycka sina känslor gentemot Agnes val av frisyr – inte för att spä på en hatstorm utan snarare för att skapa medvetenhet.

”Jag kan inte undgå att få ont i magen att se artisten Agnes ta på sig afro som en utklädnad och scenkostym. Håret som jag inte vågat bära under flera år under min uppväxt”, skrev hon på Instagram

Annons

Masalla utvecklade sedan sina tankar för Expressen:

”Vårt hår är inte bara hår för vem som helst att bära. Vårt hår representerar evigheter av trauma, rasism och att våga bära det i dag, representerar inget annat än styrka. Detta handlar om mycket mer än bara hår. Att vita tar något från en annan kultur, för att göra det till sin egen, är inte uppskattning, det är historia som upprepas."

Agnes har nu tagit till sig av kritiken. I ett Instagram-inlägg ber hon om ursäkt och menar att hon har mycket att lära.

"Vill först och främst säga förlåt till alla som känner sig kränkta, upprörda och sårade. Efter att ha tagit del av er kritik kring mitt hår och styling så förstår jag att det har blivit väldigt, väldigt fel. Och för det är jag otroligt ledsen."

Foto: TT

Annons