Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Elisabet Höglund för akut till sjukhus – misstänkt blodpropp

18 maj, 2021, 14:00 
Elisabet Höglund

Elisabet Höglund fick åka in akut till sjukhus med en misstänkt blodpropp.

Annons
Lasse Kronér om tuffa tiden: "Vad i helvete händer?"Brand logo
Lasse Kronér om tuffa tiden: "Vad i helvete händer?"

Elisabet Höglund är ett väldigt bekant ansikte för den genomsnittlige tv-tittaren. Hon har en bakgrund som både skjutjärnsjournalist och favorit i mer lättsamma sammanhang som På Spåret.

Nyligen var Elisabet med om en riktig nervpärs. Hon har skrivit om det i sin blogg.

Elisabet Höglund för akut till sjukhus

Elisabet vaknade upp en morgon och kände sig krasslig. Men strax övergick symptomen till något betydligt allvarligare.

"Sen hände plötsligt något. Som en blixt från en klar himmel kom smärtorna. De trängde in i höger sida av mellangärdet. Det högg som kramper. Det var svåra pulserande smärtor som gjorde att jag nästan inte kunde andas. Det gick inte längre att fylla lungorna med luft. Varje andetag var en plåga", skriver Elisabet.

Ambulans kom och två sjuksköterskor undersökte Elisabet. Hon fick rådet att hennes lungor behövde kollas upp – och det bar av vidare för 76-åringen, till Karolinska universitetssjukhuset.

Annons

Där kunde inte läkarna ge något klart besked. Doktorn som Elisabet pratade med misstänkte ett virus.

Så här skriver Elisabet själv:

"Jag vet fortfarande inte vad jag drabbades av igår. Själv misstänkte jag hela dagen – och misstänker fortfarande – att jag hade blivit ett av offren för en blodpropp i lungan som en följd av AstraZenecas vaccin. Det kan ha varit så men att blodproppen efter några timmar hade löst upp sig själv. Normalt klarar kroppen av att själv ta hand om blodproppar", skriver Elisabet.

Personer har drabbats av blodproppar i samband med att ha fått Astra Zenecas vaccin, men det är ett ytterst sällsynt fenomen.

Folkhälsomyndigheten har gett grönt ljus till användandet av vaccinet.

"Utredningen av de sällsynta misstänkta biverkningar som rapporterats in fortsätter, och nyttan med vaccinet bedöms fortsatt vara betydligt större än risken för att drabbas av biverkningar", skriver myndigheten på sin hemsida.

Annons

"Har varit fruktansvärt sjuk"

Två veckor efter sjukhusbesöket bloggade Elisabet igen.

"Sen dess har jag varit fruktansvärt sjuk, inte i blodpropp, förmodligen heller inte i covid-19 utan snarare i en helt annan luftvägsinfektion, kanske den s k säsongsinfluensan eller en mycket allvarlig förkylning. Min man Bosse har under samma tid lidit av exakt samma åkomma. Vi har hostat och snörvlat ikapp med varandra och utgjutit vår vrede över alltings djävlighet", skriver Elisabet.

Nu verkar dock Elisabet må betydligt bättre. I hennes senaste inlägg meddelar hon att hon har åkt till Spanien, efter att ha kunnat visa upp ett negativt covid-19-test.

"Nej, jag har inte det minsta dåligt samvete för att jag nu sitter här i min lilla lägenhet i Estepona och skriver detta inlägg. Jag lyssnar på koltrastarna som sjunger utanför de öppna dörrarna. De låter likadant här som hemma. Det är nästan vindstilla ute", skriver hon.

Annons
Annons