Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Förödelsen efter succén med "Svensson Svensson" – skådespelaren hamnade i missbruk

22 dec, 2021, 15:00 

Vi ser honom varje jul i "Svensson Svensson". Men att vara skådespelare är inte bara roligt och spännande, utan kan även få förödande konsekvenser.

Annons
5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamlaBrand logo
5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamla

Varje julafton sänds succéprogrammet "Svensson Svensson" under kvällen. I programmet ser vi skådespelare som Suzanne Reuter, Allan Svensson och Claudia Galli Concha.

Vi ser även Gabriel Odenhammar i rollen som Max. Idag har skådespelaren hunnit fylla 38 år och ser tillbaka på åren i rampljuset från ett annat perspektiv.

Det var i intervjuer med Hänt och Expressen år 2019 som Gabriel öppnade upp om åren som barnskådespelare och hur de resulterade i missbruk och psykisk ohälsa.

Gabriel Odenhammar blev bjuden på Champagne som 7-åring och fick sedan alkoholproblem

Gabriel blev ett välkänt ansikte för hela svenska folket redan som sjuåring, när han spelade ”Håkan-bråkan” i "Sunes jul". Detta gjorde att hans barndom blev ganska annorlunda.

Annons

– När du jobbar som barn så fattar man det inte själv. Du blir instoppad i en produktion när du sju år. Du jobbar med de människorna i tre, fyra månader. Och eftersom du är så liten så är alla väldigt goa och rara runtomkring för att man ska må bra, vilket man ju gör. Men sen när de tre, fyra månaderna är slut. Då försvinner allt och finns inte kvar, berättade han 2019 för Expressen.

Det var även vid sju års ålder som Gabriel för första gången blev bjuden på ett glas Champagne, när man firande inspelningen av "Sunes jul". Han började sedan dricka alkohol som 13-åring, för att vid 17-18-årsåldern börja använda det för att "döva sin ångest".

Barnskådespelaren: "SVT har berövat mig från min barndom"

Gabriel understryker att det inte var SVT som gjorde att han blev beroende av alkohol, men förklarar att alla situationer han varit med om har lett fram till det.

Annons

– Jag har av statliga SVT blivit berövad hela min barndom, men jag ser ju givetvis inte på det på det sättet. Jag fick något annat som där och då var underbart och skitkul, men folk ser inte baksidorna. Jag går fortfarande igenom dem nu, sa han till Hänt.

Lyckligtvis kunde Gabriel vända sitt liv i vuxen ålder. Han är idag gift och arbetar som flygledare. Men han tycker fortfarande att filmskapare har ett ansvar när de jobbar med barnskådespelare.

SVT:s svar efter uttalandet

I ett mejl till Expressen svarade SVT:s pressdesk på kritiken:

”Det är såklart väldigt beklagligt att han känner så. Han gjorde en oerhört fin rollprestation och bidrog till en historisk julkalender. Det här programmet producerades för 28 år sedan, därför är det svårt för oss att säga mer om omständigheterna kring inspelningen.”

Annons