Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hemska sanningen om Agnetha Fältskogs expojkvän – dömdes i rätten

26 mar, 2022, 10:00 
Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus

Snabba byten, stalkers och skilsmässor. Här är allt du behöver veta om ABBA-kvartettens tidigare förhållanden.

Annons
ABBA-stjärnornas verkliga relation i dag!Brand logo
ABBA-stjärnornas verkliga relation i dag!

Att slå igenom som en av tidernas största musikgrupp på 70-talet kan låta som en dans på rosor. Framgångssagan ABBA tog världen med storm som två gifta par, men på kärleksfronten var det inte bara lyckliga slut. En resa kantad av stormiga relationer, skrämmande historier och ett och annat kungligt besök, vi har samlat det viktigaste om Björn, Benny, Agnetha och Anni-Frids alla romanser.

Björn Ulvaeus

Året innan ABBA debuterade 1972 gifte sig Björn Ulvaeus med sin nya bandkollega, Agnetha Fältskog. Och romantiskt nog var det musiken som förde dem samman! I en intervju med Dagens Nyheter berättade han om hur han fick upp ögonen för Agnetha, och det verkar vara kärlek vid första ögonkastet, eller närmare bestämt – första lyssningen. Det var nämligen när Björn hörde Agnethas låt på radion som han omedelbart fattade tycke för henne, och det räckte med att höra hennes röst.

En tid senare möttes de på ett hotell, där de båda befann sig för att spela in ett tv-program tillsammans. Det skulle visa sig att beundran var ömsesidig, och paret gifte sig 1971. Efter barnen Linda och Peter Christian Ulvaeus och åtta år i offentligheten skiljde sig Björn och Agnetha, med två år av ihärdiga försök att hålla relationen vid liv.

Annons

– Vi gav inte upp på vårt äktenskap lättvindigt eller snabbt. Vi tog två år på oss innan vi slutligen var överens om att bryta upp. Först gick vi till en psykiatriker och pratade ut om våra problem. Det är klart att det blev tårar. Vi hade ju iallafall hållit ihop i tretton år, sa Björn i en tidigare intervju med Svensk Damtidning.

Björn verkar dock inte ha lagt så mycket energi på att sörja svunnen tid. Det tog bara en vecka innan han hittat kärleken igen, på en nyårsfest hos ABBA-kollegorna Benny och Anni-Frid. Denna gång i Lena Källersjö, numera Lena Ulvaeus. 1981 satte Björn återigen ringen på fingret efter en blixtförälskelse. Han har för Dagens Nyheter berättat om hur gnistorna började spraka. Det var när Björn ett par dagar efter mötet med Lena skulle åka till USA tillsammans med ABBA, och lämna sin nyfunna kärlek hemma i Sverige. De höll kontakten på telefon, och det var början på en lång relation, och en dyr telefonräkning.

Annons

– Den var astronomisk, för jag hade hela tiden legat och pratat med Lena i mitt rum. Det var oerhört romantiskt, sa han till DN.

Trots att det gick så fort, visade det sig inte vara en lättvindig romans och Björn och Lena fick två döttrar tillsammans. Paret höll ihop i 41 år, innan de i februari i år till mångas stora förvåning kom med ett skilsmässobesked. Enligt ett uttalande från de båda ska de trots allt vara på god fot med varandra, och de meddelade att de förblir goda och nära vänner som kommer fira familjehögtider och födelsedagar tillsammans.

Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog
Det forna kärleksparet Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog.

Agnetha Fältskog

Efter en kort romans som ledde till en förlovning med tyske låtskrivaren och producenten Dieter Zimmermann på 1960-talet, träffade Agnetha sin Björn. Även om vi redan bekantat oss med kärlekshistorian och uppbrottet mellan Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog, finns det mer till berättelsen sett ur Agnethas perspektiv. Det måste säkerligen vara jobbigt nog att gå igenom ett uppbrott som ett av Sveriges hetaste par, men för Agnetha var det mer än bara den ständiga bevakningen som blev påfrestande.

Annons

Efter skilsmässan 1979 dröjde det som sagt inte lång tid innan Björn hittat kärleken på nytt i Lena Ulvaeus, något som Agnetha berättat om känslorna kring.

– När han mötte Lena kändes det svårt. Då han gifte sig grät jag. Det gjorde ont och det var märkligt att han så snart efter att ha lämnat mig så snart fann en annan, har Agnetha sagt.

Efter uppbrottet med Björn berättade hon för Svensk Damtidning att skilsmässan var så pass smärtsam att hon inte skulle vilja gå igenom samma sak igen. Kanske var det därför det dröjde desto längre för Agnetha innan hon gav sig ut på marknaden igen. Efter 11 år hittade hon kärleken igen, denna gång i läkaren Tomas Sonnenfeldt. Det blev dock en kortlivad romans. Paret var gifta i tre år innan de 1993 gick skilda vägar.

Efter detta dröjde det ytterligare en tid innan vi hörde något om Agnethas kärleksliv, tills omskakande nyheter om en misslyckad romans blev samtalet på allas läppar. Det var i slutet av 90-talet som Agnetha stötte på en man på en sedvanlig promenad utanför hennes hus på Ekerö. Agnetha och mannen, som visade sig vara holländaren Gert van der Graaf, inledde ett romantiskt förhållande. Gert var såklart väldigt förtjust i henne, men det skulle visa sig att han tyvärr var lite för intresserad.

Annons

Det kom nämligen till ytan att Gert sedan han var 8 år gammal varit kär i Agnetha och bestämt sig för att bli tillsammans med henne. Under sitt vuxna liv hade han samlat på sig mängder av information och bilder på henne, och reste till Sverige flera gånger med målet att stöta på sin stora idol. Det var inte heller någon romantiskt slump att han mötte henne ute på promenad, han hade köpt ett hus några hundra meter intill hennes gård.

Efter 2.5 år avslutade Agnetha förhållandet år 1999. Då Gert ska ha blivit mentalt instabil, ville hon lämna relationen bakom sig, något som tyvärr skulle visa sig vara svårt. Efter uppbrottet blev Gert van der Graaf ännu mer besatt av sin idol och nu ex-flickvän. Agnetha fick utstå förföljelse i mataffären, ovälkomna besök på hennes uppfart, och otaliga telefonsamtal. År 2000 dömdes Gert till besöksförbud och utvisades från Sverige i två år. Den 26 mars 2003 förlängdes besöksförbudet och en ny brottsutredning inleddes. Trots detta har Gert vid upprepade tillfällen befunnit sig i Sverige i Agnethas närhet. Den obehagliga förföljelsen har lett till att Agnetha haft ett omfattande säkerhetsnätverk, och behövt leva mycket av sitt liv utanför offentligheten.

Annons

Efter relationen med Gert, som var över 20 år sedan, har Agnetha inte haft någon offentlig relation.

Gert van der Graaf
Gert van der Graaf vid häktningsförhandlingarna i Solna tingsrätt.

Benny Andersson

Medan Björn och Agnetha var gifta, var andra halvan av gruppen också äkta makar, Benny och Anni-Frid. Men innan Benny tog klivet in i ABBAs värld var han förlovad med Christina Grönvall, och tillsammans fick paret två barn, Peter Grönvall och Heléne Grönvall. Han var bara sjutton år när han fick sitt första barn Peter, och det skulle visa sig att den musikaliska genen skulle gå i arv.

Peter Grönvall följde nämligen sin pappas fotsteg och har arbetat både som låtskrivare, producent och musiker. Och likheterna slutar inte där. Om namnet Grönvall klingar bekant kan det vara för att Peter är gift med popdrottningen Nanne Grönvall, och deras kärlekshistoria är inte helt olik den vi känner till från ABBA-paren.

Annons

Peter och Nanne träffades i musikgruppen Sound of music, som förutom dem själva bestod av Angelique Widengren. Kärleken uppstod inte utan komplikationer, då Peter och Angelique var ett par innan han fick upp ögonen för Nanne.

Benny och Christina gick till slut skilda vägar. Ett par år in i ABBA-resan fick han som bekant upp ögonen för sin kollega Anni-Frid. 1978 gifte dem sig, men lyckan var kortlivad. Bara tre år senare bröt de upp. Man kan med god anledning gissa att stämningen i gruppen haft bättre dagar. Björn och Agnetha skiljde ju sig bara två år tidigare.

Även om medlemmarna själva inte menar att ABBA någonsin splittrades, skedde det längre uppbrottet på hösten 1982. Ingen har uttalat sagt att det var de misslyckade kärleksrelationerna som ledde till splittringen, så om det var brustna hjärtan som stod bakom den 40-år långa ABBA-pausen är oklart.

Likt sin kompis Björn dröjde det inte lång tid innan Benny gick ner på knä igen. Samma år som skilsmässan med Anni-Frid 1981 förlovade han sig med Mona Nörklit, som han året efter fick sonen Ludvig med. Mona, som tidigare jobbat som programledare på Kulturnyheterna, och Benny är fortfarande gifta, så han verkar inte ha brådskat sig in i romansen. Men faktum är att paret träffades redan när Benny var gift med Anni-Frid.

Annons

– Jag var gift med Frida då och inte intresserad av att spela under täcket så det tog tre fyra månader innan det blev Mona och jag, har Benny Andersson berättat till tidningen Vi om relationen.

Och med tanke på parets lyckliga historia verkar ju det kända ordspråket stämma– är det rätt så är det lätt!

Benny Andersson och Mona Nörklit
Benny Andersson på invigning med frun Mona Nörklit.

Anni-Frid "Frida" Lyngstad

Precis som de andra i bandet hade Anni-Frid, eller Frida som hon ofta kallas, en romans innan ABBA, och det med Ragnar Fredriksson. De var gifta i sex år, och fick två barn tillsammans. Hans Ragnar och Ann Lise-Lotte. Efter skilsmässan gick det åtta år innan hon gifte om sig med Benny Andersson 1978.

Äktenskapet höll som bekant inte, och ABBA-relationerna verkar följa samma mönster. För precis som det dröjde en tid innan Agnetha gav sig ut på jakten efter kärlek igen efter uppbrottet med Björn, gjorde Anni-Frid samma sak. Det skulle dröja 11 år innan hon gick ut med att hon hittat en partner igen. Och den här gången hade hon bokstavligt talat hittat sin drömprins! 1992 gifte sig Frida med prins Heinrich Ruzzo Reuss von Plauen, ett giftemål som gjorde henne till prinsessa och grevinna av Plauen.

Annons

Paret var lyckliga, och Anni-Frid tog ett kliv in i en helt ny värld. En kunglig sådan! Prins Heinrich Ruzzo Reuss von Plauen var nämligen god vän med vår kung Carl XVI Gustaf sedan ungdomen, och paren umgicks ofta. Tillsammans med kungaparet var de på skidsemestrar och vandringsresor, och Anni-Frid blev god vän med drottning Silvia. Och det verkar som att drottningen var en beundrare redan innan vänskapen. Hon fångades på bild på en ABBA-konsert i Johanneshov 1979 tillsammans med bland annat prinsessan Lilian.

Några år därpå vände lyckan tyvärr drastiskt. Anni-Frids dotter Ann Lise-Lotte som hon fick med första maken Ragnar avled tragiskt i en bilolycka 1998, och året därpå avled hennes älskade prins Ruzzo. Han drabbades av cancer, och efter en kort tids sjukdom avled han bara 49 år gammal och Anni-Frid blev änka. I programmet ”Vänligen Lars Lerin” berättar hon om sorgen efter maken.

– Ruzzo förändrade mitt liv enormt mycket. Han förde med sig glädje, kärlek och två nya barn, mina styvdöttrar. Han var en fantastiskt underbar, spirituell, rolig människa och jag älskade honom över allt. Så det var självklart en jättesorg att det här skulle drabba oss, säger hon.

Annons

Det var såklart en oerhört tung period för Anni-Frid som på så kort tid förlorat två närstående, och hon försvann en tid från strålkastaren. Men tio år senare blev hon kär igen. Det var den brittiske adelsmannen Henry Smith som fångat hennes hjärta. Han kommer från den familj som grundade den anrika bokhandelskedjan W. H. Smith, och paret ska fortfarande kila stadigt.

– Henry är nu mitt stöd, min vän och min kärlek på ålderns höst och jag hoppas att det så får vara, berättade hon för Lars Lerin i samma program.

Förhoppningsvis har Anni-Frid som utstått så mycket hittat kärleken och lyckan för gott nu, och får leva lycklig med sin Henry.

Anni-Frid Lyngstad med maken prins Heinrich Ruzzo Reuss samt en dotter till prinsen.
Anni-Frid tillsammans med prins Heinrich Ruzzo Reuss 1996. I mitten står en av prinsens döttrar.

Foto: TT

Annons