Johan Olsson i tårar när han ringde hem till sin fru Anna

Anna Olsson och Johan Olsson

Johan Olsson ringde i tårar hem till hustrun Anna, har han berättat.

Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 12?
Slå på ljud

Johan Olsson fick tacka för sig i Mästarnas mästare. Under en fäktningsduell med Frida Östberg fick skidhjälten ett slag på handen som träffade så illa att en fraktur uppstod.

Eftersom skadan skulle kräva flera veckors rehabilitering, så fick Johan tacka för sig.

Johan Olsson om stödet från sin fru Anna

Men Johan är van vid att hantera motgångar. Som skidåkare föll han ständigt offer för sjukdomar – och lyckades i princip alltid återhämta sig i tid till mästerskapen.

Han har tillskrivit hustrun Anna en stor del av äran. Man får anta att Annas tröst även är till stor hjälp efter Mästarnas mästare-bottennappet.

– Jag har varit uträknad på grund av sjukdomar och skador, men rest mig på nio och vunnit, berättade han i sitt Sommar i P1.

– Det som får mig att våga vinna, och skapar mer oro än något annat, är det jag har närmast hjärtat, för mig är det Anna och våra barn.

"Jag grät i telefonen"

Anna, som själv är före detta längdskidåkare, har agerat stöd för sin make åtskilliga gånger. Hon är hans trygghet i vardagen – en förutsättning för att han ska lyckas.

– Du övertalade mig inför VM i Falun när jag grät i telefonen från Bruksvallarna eftersom jag saknade våra barn så mycket. Du gav mig hopp och övertygade mig om att det här är rätt väg trots att du själv tvivlade. Du tog hand om barnen när jag tog ännu ett VM-guld. Du var vaken med ett gråtande barn när jag fick sova. Jag stod i rampljuset och tog emot en guldmedalj och fick allas hyllningar, fast de fan i mig skulle ha varit du som stått där, sa Johan i sitt sommarprat.

LÄS MER: Julvärdarnas okända tragedier: "Slutade fira jul"

LÄS MER: Kungliga älskarinnorna träder fram – avslöjar allt

LÄS MER: Mona Tumbas kärlekskamp: ”Jag förlät Sven för otroheten”

LÄS MER: Kartläggning! Så har kungligheterna brutit mot corona-restriktionerna