Lasse Berghagen i tårar efter vännens plötsliga död: "Kan inte förklara det"

Lasse Berghagen i tårar efter vännens plötsliga död: "Kan inte förklara det"

Lasse Berghagen är en av många som blev djupt berörd när Katarina Hahr chockartat dog. Nu berättar han om sorgen.

Kändisar som lämnat oss 2021
Slå på ljud

För tre veckor sedan gick radioprofilen Katarina Hahr plötsligt bort, 60 år gammal. Det tragiska beskedet kom som en chock för både svenska folket och hennes nära och kära.

– Man blir bedrövad. Det kom totalt oväntat för mig. Jag träffade henne ganska nyligen, då var hon glad och pigg. Sitt vanliga jag, sa Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio, till Dagens Nyheter.

Lasse Berghagens sorg efter Katarina Hahrs död

Katarina började karriären som skådespelare och medverkade i flera Dramaten-uppsättningar. Men på 90-talet skolade hon om sig till journalist, och det visade sig vara ett klokt val då hon haft stora framgångar i branschen.

Under sin långa karriär har hon intervjuat många framstående personer, och en av dem som kom att bli en nära vän till Katarina är Lasse Berghagen.

I en ny intervju i podcasten Värvet med Kristoffer Triumf berättar han nu om sin sorg efter Katarinas död.

– Det var så sorgligt, jag gillade Katarina. Jag blev väldigt förtjust i henne och kände nån sorts kärlek till henne. Jag kan inte förklara det riktigt. Hon var, kanske på grund av sitt handikapp, en udda person, säger Lasse.

Katarina Hahr blev blind som 31-åring

Katarina drabbades i tidig ålder av kronisk irit, en ögonsjukdom som ger irritation och ljuskänslighet. Och med åldern förvärrades tillståndet, tills hon till slut blev helt blind som 31-åring.

– Jag var helt knäckt. Man sa först att jag skulle bli förtidspensionär. Men jag vägrade. Jag har kämpat mot alla odds och bevisat att det går att jobba trots ett funktionshinder. Det har varit möjligt för att jag har haft ledsagning. För mig har det varit en frihet att ha det stödet, berättade hon i en intervju med Expressen 2015.

Journalisten Katarina Hahr dog den 9 november, 60 år gammal.

JANERIK HENRIKSSON / TT

Lasses ord om mötet med Katarina: "Det var oerhört starkt"

Att Katarina blev blind gjorde henne unik som journalist, trots hindren som tillståndet medför gav det henne ett djup som många saknar.

– Om man är van att bli intervjuad och sitta och gestikulera så var det speciellt att bli intervjuad av Katarina. Hon var en fantastisk journalist och vi hade alltid kul när vi träffades. Hon stod hela tiden på tå för att göra det bra och informativt – och få fram de sidorna av mig som hon ville få fram, menar Lasse.

Och det var ett av alla möten med den erkända radioprofilen som berörde honom extra mycket.

– Jag kommer ihåg det så väl att hon frågade om hon fick känna på mitt ansikte. Så satte hon sina händer i ansiktet och följde linjerna. ”Nu tror jag att jag vet hur du ser ut”, sa hon. Då kom det tårar hos mig, det var oerhört starkt.

Foto: TT

LÄS MER: Lasse Berghagen om uppbrottet med Lill-Babs – fick veta via löpsedlar

LÄS MER: Tittarnas ilska efter händelsen i Hellenius Hörna: "Så otroligt fult"

LÄS MER: Sorgliga sanningen bakom nya bilden på tvillingarna – mitt i krisen med Charlene