Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Markoolio avslöjar familjetragedin – efter att ha ljugit i tjugo år

23 mar, 2023, 12:00 
Marko och Irma Lehtosalo

Marko "Markoolio" Lehtosalo har berättat sanningen om mamma Irma – efter alla år.

Annons

Irma Lehtosalo har blivit något av en kultfigur för den svenska publiken. Hon är inte bara mamma till artisten Marko "Markoolio" Lehtosalo. Med realityserien ”Marko och Irma”, där Marko hjälper sin mamma att bygga ett hus, har hon blivit en kändis på egna meriter.

– Bakgrunden är att jag köpte ett hus åt henne på Ingarö för tolv år sedan. Men sedan upptäckte vi att huset var angripet av mögel, så det började rinna i näsan och klia i ögonen, säger Marko till TT.

TV: Hör mammans chockerande avslöjande om MarkoolioBrand logo
TV: Hör mammans chockerande avslöjande om Markoolio

Markoolio avslöjar familjetragedin om Irma efter alla år

För Irma är framgången ett slags revansch. Hon kämpade länge med svåra alkoholproblem, vilket satte en prägel på Markos barndom.

I en öppenhjärtig intervju med Amelia berättar Irma om missbruket.

Annons

– Jag minns hur jag kunde ha Systemet-påsar fulla med vin med mig när jag hämtade på dagis, men ingen reagerade. Och sen när jag någon gång försökte vara ärlig mot socialen, så sa de ”äsch, du dricker ju inte så mycket”, säger Irma i intervjun.

Marko fick sitt första skivkontrakt redan 1998, som 23-åring. I intervjuer från den tiden hittar man inget om att han växte upp i ett missbrukshem.

Fick till slut berätta sanningen

Han talade istället gott om sin mamma, tills Irma själv sa ifrån. Irma tyckte att Marko borde berätta sanningen istället.

– Vet du, mina föräldrar sa aldrig förlåt. När jag som vuxen tog upp med dem hur min barndom varit, så förnekade de det. Men min äldre syster har sagt till mig att det var precis så som jag minns det, de söp och bråkade varje helg. Jag kan aldrig ge mina barn en bättre barndom, men jag har i alla fall sagt förlåt till dem en miljon gånger, säger Irma.

Och för Marko var det en lättnad att slippa hålla på hemligheten.

– Men man skyddar också sina föräldrar till varje pris. Det är lätt för mig att sitta här nu vid 47 års ålder och uppmana barn till att prata för att man mår bättre av det, men inte ens under tortyr hade jag berättat det jag berättar i dag. Jag skulle aldrig ha erkänt det, säger Marko.

Annons