Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sanningen om uppbrottet mellan Mikael Persbrandt och Maria Bonnevie – kärlekskrisen blottades på scenen

20 nov, 2021, 09:00 
Ola Brising
Maria Bonnevie Mikael Persbrandt

Egentligen var det ingen regelrätt skilsmässa utan en bruten förlovning. Men ingen kan glömma hur Mikael Persbrandt spelade mot fästmön Maria Bonnevie på Dramatens stora scen när det uppdagades att han väntade barn med Sanna Lundell.

Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 45?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 45?

Mikael Persbrandt, 58, har sedan mitten av 90-talet varit en av våra mest hyllade skådespelare. Men i över tjugo års tid blev han även omskriven för sitt vilda festande. Persbrandt har själv berättat om sitt drogmissbruk i självbiografin ”Så som jag minns det". Ett missbruk som nästan raserade livet med sambon Sanna Lundell, 43.

En händelse som fick mycket uppmärksamhet i pressen inträffade hösten 2005 då han var förlovad med sin tidigare fästmö och skådiskollega Maria Bonnevie, 48. De två hade varit ett par sedan 1998 och spelade mot varandra i regissören Thommy Berggrens, 84, uppsättning av Strindbergs ”Fröken Julie” på Stora scenen på Dramaten i Stockholm.

Redan då pjäsen hade premiär pratades det mycket om den på grund av dramat som existerade vid sidan av scenen. Under Guldbaggegalan 24 januari samma år hade Mikael fått ta emot Ingemar Bergman-priset och rörd till tårar tackat både sin fästmö och sin mamma med orden:

Annons

– Jag lever med dem. De är min familj och har varit mitt största stöd.

På efterfesten firade han sedan med kollegor, men istället för att umgås med Maria syntes han tillsammans med den då 17-åriga kollegan Amanda Renberg, känd från biosuccén ”Hipp hipp hora”. När efterfesten var över lämnade de nattklubben Berns ihop. Rykten om en eventuell kärleksrelation tog snabbt fart och Amanda kommenterade dessa i Expressen.

– Alltså, vi fick så jäkla bra kontakt direkt. Jag tycker verkligen så mycket om honom. Mikael är ju som han är, men vi är faktiskt väldigt lika som människor, jag tycker om honom just för att han är den som han är.

Maria Bonnevie Mikael Persbrandt
Mikael Persbrandt och Maria Bonnevie, år 2003.

Men relationen avslutades och Mikael återförenades med Maria.

Så när ”Fröken Julie” spelades på Dramaten, och Maria dansade cancan på köksbordet, hade publiken även den privata drama i åtanke. Maria, som spelade Julie, den fina herrgårdsfröken. Mikael som betjänten Jean.

Annons

Som om det inte var nog med den infekterade förhistorian i deras privata relation slog snart nästa skandal ned som en bomb. Ett halvår senare avslöjade Aftonbladet att Mikael väntade barn med Ulf Lundells, 71, dotter, journalisten Sanna Lundell.

– Han träffade henne redan i somras och de har inte gjort någon hemlighet av förhållandet. De har setts hångla på krogen helt ogenerat, sa ett ögonvittne i Aftonbladet-artikeln.

Någon dag efter avslöjandet tvingades Maria åter stå på Dramatens scen med exsambon. De genomförde den hyllade pjäsen ”Fröken Julie” ännu en gång. Som vanligt fick de stående ovationer, men mellan dem var det iskallt efter föreställningen. Mikael skjutsades hem till Värmdövillan i sin BMW av en vän. Maria satte sig i en taxi med väninnan och kollegan Rebecka Hemse, 46, och åkte till Marias lägenhet.

Trots att Mikael en gång för alla hade satt punkt för deras förhållande och nu skulle bli pappa med Sanna, så kunde han inte acceptera när Maria i början av 2006 började dejta den kände programledaren Fredrik Skavlan, 55. Han blev svartsjuk, tog en taxi till hennes lägenhet på Söder, gick upp till den låsta lägenheten, öppnade brevinkastet, hörde både Fredrik och Maria och ropade att de skulle öppna dörren och att han ”bara ville prata lite”.

Annons

– Jag bleknar av ångest bara jag tänker på det, säger Mikael själv i sin självbiografi.

Trots att han fick två barn med Sanna så hade Mikael svårt att bli fri från missbruket. Han hade två mobiltelefoner.

– Det sista året innan kraschen levde jag bokstavligen ett dubbelliv. Jag hade två mobiltelefoner, två liv, och plötsligt utan förvarning kunde jag kliva in i den parallella tillvaron där hela mitt umgänge bestod av människor från skuggsidan – människor som den nyktre Micke, den som Sanna träffade, inte kände, säger han i självbiografin.

– Jag skrattade åt mitt eget sjuka läge, som var en sorts iscensättning, en blandning av mina filmreferenser och en bottenlöst barnslig naivitet inför förstörelsen. Från att en vecka tidigare ha suttit på middag med drottning Silvia till FUCK IT - nu kör vi!, har Mikael förklarat i DN.

2013 lades han in på ett behandlingshem. De fyra veckorna var ett första steg på vägen till att bli nykter, men missbruket höll i sig. Hösten 2014 var Mikael hedersgäst på filmfestivalen Black Nights i Tallinn, Estland. I boken avslöjar han att han låste in sig på sitt hotellrum i ett dygn och tog ”meth”, metamfetamin:

Annons

– Det small till av bara helvete. Och smaken... känslan i bihålorna. Jag fattade direkt att det var meth. Det bara forsade blod och hela huvudet kändes som att det skulle sprängas.

Där bestämde han sig för att sluta knarka och Mikael har varit nykter sedan dess. Han bor med Sanna och barnen på en herrgård söder om Stockholm. 2015 diagnosticerades Persbrandt även med bipolär sjukdom typ 2.

maria bonnevie fredrik skavlan
Idag lever Maria Bonnevie med programledaren Fredrik Skavlan.

Vad gäller Maria så är hon än idag tillsammans med Fredrik Skavlan. De är inte gifta, men sambo och har tre barn som hunnit bli nio, sex och tre år gamla. Dock har de varit noga med att hålla familjen undan offentligheten och inte ens berättat för allmänheten vad barnen heter.

Foto: TT

Annons