Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Starka reaktioner efter inslaget i Nyhetsmorgon: "Mycket friskare"

Starka reaktioner efter inslaget i Nyhetsmorgon: "Mycket friskare"

Starka känslor efter inslaget om rökning!

5 saker du inte visste om Maria Forsblom
0:35

Efter reklamen: 5 saker du inte visste om Maria Forsblom

(0:35)

Slå på ljud

I söndags var det som vanligt dags att bänka sig framför TV4 Nyhetsmorgon. En av gästerna som var på plats var den populära läkaren Marcus Olausson. Han var där för att prata om rökning och nikotin.

För enligt TV4 så är tobakrökning sammantaget den enskilt största riskfaktorn för sjukdomar i lungor, hjärta och kärl. Färska siffror visar att rökningen minskar och i dag är det runt sex procent av den svenska befolkningen som röker dagligen. Boven i dramat är det mycket beroendeframkallande ämnet nikotin som gör det väldigt svårt att sluta när man väl är fast, skriver TV4.

–Nikotinet triggar belöningscentret i hjärnan, men utöver nikotinet så får vi i oss över 8000 skadliga ämnen varav 60-70 av dessa är cancerframkallande, säger läkaren Marcus Olausson i TV4 Nyhetsmorgon.

Tilde de Paulas avslöjande om Jenny Strömstedt före direktsändning: "Fruktansvärt"

Starka reaktioner efter inslaget i Nyhetsmorgon

Siffror, som visades i Nyhetsmorgon i söndags visar en positiv utveckling där allt färre röker. Men användandet är fortsatt ett stort samhällsproblem som kostar sjukvården väldigt mycket pengar. Dessutom insjuknar hundratusentals personer varje år.

Marcus Olausson säger i TV4 att rökningen har klättrat ner, precis som alkohol. Han skickar sedan en uppmaning – det är aldrig försent att sluta röka.

–Slutar man bara röka, även om man rökt jättemycket och jättelänge så går ändå riskerna ner snabbt så det inger ju hopp, säger han.

Inslaget i Nyhetsmorgon har väckt starka reaktioner och i kommentarsfältet på Facebook var det många som ville uttrycka en åsikt i frågan.

"Slutade den 21:e september förra året helt efter ett beslut. Kan hålla med reportaget. För min del så började jag träna på gym efter ett par månader och har fortsatt varannan dag och kan säga jag aldrig mått bättre….Så till er som röker ”sluta” och gå inte på dessa surrogat som tobaksindustrin försöker få er köpa…Kan jag kan flera", skriver en användare.

"Jag rökte 41 år nu har jag inte rökt på 4 å4 3 måmade känner mig mycket friskare", lyder en annan kommentar.

Plötsliga beslutet för Nyhetsmorgon – gjort om allt: "Urbota dumt"

Petra Mede blev mamma vid 52 år – känslosamma insikten: "Kommer inte vara med lika länge"