Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

SVT:s panik: Finallåtarna i Melodifestivalen sprids okontrollerat

26 feb, 2022, 17:30 
AvIndra Nordemar

Flera av de låtar som vunnit svenska folkets röster i Melodifestivalen har spridits i sociala medier.

Annons
MELLO 2022: Här är bidragen i deltävling 4!Brand logo
MELLO 2022: Här är bidragen i deltävling 4!

I kväll är det dags för den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen.

Hittills har Cornelia Jakbobs, Robin Bengtson, Liamoo, John Lundvik, Faith Kakembo och Anders Bagge tagit sig vidare direkt till final där det ska avgöras vem som får äran att representera Sverige i Eurovision Song Contest.

Men kruxet är sociala medier. Vissa av finallåtarna har nu börjat spridas vilket kan göra utgången orättvis.

Mello-låtarna sprids okontrollerat i sociala medier

Regeln är de låtar som ska framföras i en Mello-final inte får släppas förrän efter sista deltävlingen. Men trots det har flera av låtarna spridits okontrollerat på bland annat Tik Tok. Och på Youtube har Liamoos, Cornelia Jakobs och Anders Bagges låtar hundratusentals visningar.

Annons

I vissa fall upptäcker Youtube klippen och plockar ner dem, men bara två dagar efter den tredje deltävlingen hade Bagges låt "Bigger than the Universe” över 300 000 visningar. Flera av användarna har lärt sig att kringgå sajtens algoritmer och på så sätt kan de ladda upp materialet utan att de upptäcks.

– Vi har inte obegränsade resurser att lägga på det här och tiden och tekniken ligger före oss. Det är en person som sitter och gör det här och vi hjälps åt att försöka hitta klippen och så anmäler vi till Youtube, säger Anette Brattström, Melodifestivalens projektledare till Aftonbladet.

– Det är ett gissel, men vi jobbar på det.

En orättvis Mello-final – kan bli regeländring

Ju längre en låt ligger ute desto fler hinner lyssna på den vilket kan göra att många skaffar sig en favorit, medan de låtar som inte sprids blir allt mer "okända", vilket kan leda till en orättvis final.

SVT är därför nu öppna för en framtida regeländring.

Annons

”Givetvis så utvärderar vi situationen hela tiden och inför nästa år kan det eventuellt bli anledning till att ändra reglerna”, skriver Brattström i ett sms till Aftonbladet.

Nu har SVT i samarbete med Youtube lyckats plocka ner de flesta låtarna, men Cornelia Jakobs låt ”Hold me closer” ligger ännu ute, trots att SVT anmält klippet.

Foto: TT

Annons