Polisen varnar för bedragarnas nya metod: ”Avsluta kontakten”

Polisen varnar för bedragarnas nya metod: ”Avsluta kontakten”

Har en främmande man kontaktat dig på Facebook eller andra sociala medier?
Utger han sig kanske för att vara läkare eller soldat som är stationerad utomlands?
Se upp! Du kan ha hamnat i klorna på en bedragare.
Så utnyttjas kändisar på internet
1:02

Efter reklamen: Så utnyttjas kändisar på internet

(1:02)

Slå på ljud

Under förra året ökade en typ av bedrägerier på nätet som polisen kallar ”social manipulation” med 38 procent. Det innebär att bedragare tar kontakt med intet ont anande offer och bygger upp ett förtroende för att därefter försöka lura av dem pengar.

Ibland utger sig förövarna för att vara poliser, läkare eller banktjänstemän för att på så vis komma över offrens kortuppgifter. I andra fall är det så kallade romansbedrägerier, där bedragarna kan ägna veckor åt att bygga upp ett förtroende innan man slår till.

Charlotta Mauritzon på polisens nationella bedrägericenter beskriver hur det kan gå till:

– Det sker ofta på sociala medier som Facebook eller dejtingsajter. Man blir kontaktad av en person som är översvallande och har intensiv kontakt under några veckor.

– Den här personen berättar att de arbetar utomlands och på platser där det saknas fungerande betalningssystem. De kan påstå att de är läkare för Läkare utan gränser, att de arbetar på en oljeplattform, eller inom den amerikanska armén.

Då bör varningsklockorna ringa

När förtroendet väl har byggts kommer den första frågan om pengar – och redan här bör alla varningsklockor ringa. Det sker ofta efter ungefär tre veckor. Bedragaren börjar med ett litet belopp, för att testa personen de försöker lura.

– Det rör sig ofta bara om några hundra kronor först. Man påstår att man inte kan komma åt sina egna pengar och att lånet snart ska betalas tillbaka.

Sedan kan bedrägerierna pågå i flera månader, ibland år – med högre och högre summor. Mauritzon känner till fall där offren har blivit så manipulerade att de sagt upp bekantskapen med släktingar, vänner och arbetskamrater som anat oråd.

– Det här innebär ett väldigt hårt slag för de som blir utsatta.

Människor på internet som ber dig att använda ditt bank-id är ett mycket stort varningstecken.

Nicklas Thegerström/DN/TT

Svårare att komma åt

Ofta kommunicerar bedragarna på engelska, men det går inte att utesluta att främmande personer som skriver på svenska är bedragare.

Och dessvärre befarar polisen att den här typen av bedrägerier bara kommer öka. En anledning är att förövarna befinner sig i andra länder och därför är svåra att komma åt. De tar dessutom små risker eftersom de aldrig fysiskt kommer i kontakt med sina offer.

Men det finns sätt att skydda sig.

– När vi pratar med brottsoffren berättar de ofta att de fått en dålig känsla i magen redan i ett tidigt skede. Lita på det! Får du en dålig känsla så avsluta kontakten, säger Mauritzon.

Många bedragare tar kontakt på sociala medier som Facebook.

Christine Olsson/TT

Det ska du alltid undvika

Ett annat varningstecken är att personen man har kontakt med försöker skapa en stressig situation för att snabbt tvinga fram ett beslut. Det kan bland annat vara någon som vill sälja något men kräver en snabb förskottsbetalning, eller någon som snabbt behöver ta ett lån. Det ska man aldrig ställa upp på.

Slutligen bör man undvika alla typer av kontakter där en främmande person vill att man använder sitt bank-id eller sin bankdosa.

– Du ska likställa ditt bank-id och bankdosan med ditt pass. Det skulle du aldrig lämna över eller visa upp för en främling på gatan, säger Charlotta Mauritzon.

LÄS MER: Dietistens varning för populära metoden: ”Borde förbjudas”

LÄS MER: Mäklaren avslöjar – spanska staden som alla missar i bostadsjakten: ”Jättefin framtid”

LÄS MER: Suzanne Axells ilska mot vården – efter händelsen med mamman