Därför bar alla kungligheter vitt då Trump besökte drottning Elizabeth

Kate Middleton och Donald Trump
Alla var där – och alla bar vitt! Vi reder ut varför alla kungligheterna valde att klä sig i vitt när Donald Trump kom på besök till Storbritannien.
Annons

Som bekant besökte familjen Trump, Donald och Melania, London och Storbritannien i veckan. Det var dags för statsbesök i England och den amerikanske presidenten hade rest över Atlanten för att, bland annat, träffa drottning Elizabeth – och resten av den kungliga familjen.

Annons

På måndagskvällen hade de alla en bankett tillsammans. Banketten, som hölls på Buckingham Palace gästades av 150 speciellt inbjudna personer, inklusive prins Charles, prins William och Kate Middleton. Prins Charles och Camilla var, tillsammans med drottningen, de allra första som hälsade presidentparet Donald Trump och Melania välkomna. Men höll till i palatsets balsal och ställde dessutom upp på ett gemensamt foto.

Annons

Kate bar McQueen – Melania valde Dior

Och ser ni hur synkade alla är – klädmässigt (så också Kate som gjorde entré lite senare). Alla bär vitt! Melania satsade på kritvitt från Dior – Kate på snövitt från McQueen. En slump? Knappast! Inför statsbesök så synkas varje klädval i detalj. Inget lämnas åt slumpen. Så, varför blev det då just vitt denna gång? Det var inte tal om någon officiell klädkod, inte alls. Lite spännande är det såklart, eftersom också Michelle Obama och drottningen bar vitt på Buckingham Palace 2011. En kunglig modeexpert säger sitt, i magasinet Marie Claire.

Melania Trump och Camilla Parker Bowles
Melania Trump i vitt, under statsbesökets första dag. Ensemblen kommer från Dolce & Gabbana.

– Det hela handlar om ordnarna, ordensbandet, slår Caroline Castigliano fast.

– Kungligheterna bär vitt för att deras färgade ordensband ska synas bättre.

Men, det är inte hela saken! Det handlar också om att synka klädval med presidenten, eller kanske mer i detta fall – presidentens hustru. För att visa respekt helt enkelt. En gest av artighet.

Annons

Andra menar att det hela var ett dolt politiskt statement. Historiskt sett har ju vitt förknippats med den feministiska rörelsen, det var denna färg som suffragetterna bar då de kämpade för kvinnors röstberättigande i början av 1900-talet. 2017 gjorde de demokratiska kongresskvinnorna ett liknande statement – då Trump blev president. Då under hashtagen, som i dag blivit viral, #womenwearwhite.

– Vi bär vitt för att visa att vi är emot alla försök från Trump-förvaltningen att ta bort, och hindra, de otroliga framsteg som kvinnor har gjort under det senaste århundradet, vi kommer att fortsätta att stödja kvinnors utvecklingen, slog man fast.

The Obamas på besök hos Elizabeth 2011.
The Obamas på besök hos Elizabeth 2011.

Handlar om estetik – inte politik

Det är dock mer troligt att det hela handlar om estetik, än politik. Med tanke på att man även bar vitt vid Obamas besök 2011. Detta menar den kungliga redaktören Joe Little på Majesty Magazine.

Annons

Färgen vitt har också, rent historiskt, varit ett sätt för människor att markera klasstillhörighet. Vita kläder har betytt att man haft pengarna att dels kunna byta om, och dels kunna leva ett liv utan att fläcka ner sig och därmed ha råd att anställa tjänstefolk för sådana, tyngre och ofta smutsigare, sysslor.

Foto: TT

Läs också:

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

Kommentarer till “Därför bar alla kungligheter vitt då Trump besökte drottning Elizabeth”

  1. Karin Johansson skriver: 11 juni, 2019

    Såg att det var många som undrade över detta på olika Instagramsidor. Mycket intressant med tolkningarna. Vad jag förstår är Melania för barns och kvinnors rättigheter och hamnar ibland på kollisionskurs med vad hennes man tycker. Bl.a. i fråga om barnen vid mexikanska gränsen.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar