Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Elizabeth ger hemskt besked efter tiden på sjukhus: ”Ingen kan leva för evigt”

02 nov, 2021, 11:09 
Drottning Elizabeth
Här överraskar drottning Elizabeth med sina gripande ord om döden – samtidigt som hon försöker hämta kraft efter hälsosmällen.
Annons
Nya beskedet om drottning Elizabeth väcker oro!Brand logo
Nya beskedet om drottning Elizabeth väcker oro!

Hon ser lite trött ut, drottningen.

Klädd i hoppets färg grönt, och med bilden av sin darling Philip bredvid sig på bordet. På klänningen glittrar fjärilsbroschen som hon fick i bröllopsgåva när de gifte sig, den där novemberdagen för 74 år sedan.

Drottning Elizabeth Windsor Tal COP26
Drottningen med bilden på prins Philip mitt i en fjärilssvärm. Sedan han dog i april är det inte längre någon som kallar henne Cabbage.

Drottning Elizabeth har levt ett långt liv – men detta är samtidigt 95-åringen som tydligt signalerar att hon vägrar luta sig tillbaka och ”bli gammal”.

Annons

Den senaste tiden har hon dock blivit tvungen att inse att kroppen inte riktigt orkar med, och efter den där natten som hon nyligen tvingades tillbringa på sjukhus – och de varnande orden från hovläkaren Sir Huw Thomas – befinner hon sig nu mitt i sorts kunglig sjukskrivning.

Och tankarna på slutet och vad som väntar finns uppenbart där.

För trots sin egen just nu ovanligt utsatta situation så väjer drottning Elizabeth inte för det allra svåraste, ens offentligt:

I hennes tal i går kväll, inspelat på hennes hemmaslott Windsor, och riktat till alla de världsledare som just nu är samlade vid klimattoppmötet COP26 i Glasgow, är döden tydligt närvarande.

Drottning Elizabeths tal på COP26 i Glasgow

Drottning Elizabeth Talet klimatkonferensen COP26
Drottningen serverade en besk sanning. Men snuddade också vid sin egen död, den som går under kodnamnet London Bridge is Down.

– Vi är många som hoppas att ni inte kommer att gå till historien som de ledare som missade chansen, sa drottning Elizabeth och fortsatte:

Annons

– Men det är inte alla som kommer att kunna få ta del av resultatet: Ingen av oss lever för evigt.

Men det fanns också ljusare och mer hoppfulla tongångar i talet.

– Jag hoppas att denna konferens kommer att bli ett av de sällsynta tillfällen där ni höjer er över de politiska dagsfrågorna och uppnår sant statsmannaskap.

– Historien visar att när nationer går samman för en gemensam sak så finns det alltid hopp.

Allvarligt på VIP-mottagningen när världens ledare lyssnade till drottningens ord.
Vår framtid ligger i deras händer.
Annons

Drottningen hyllade också sin son prins Charles och sin sonson prins William (”Jag kunde inte vara mer stolt över dem”). Men utlämnade prins Harry helt, vilket tolkas som ännu en vass markering om att han och Meghan inte längre räknas.

Drottning Elizabeth Prins Harry
Drottning Elizabeth talande tystnad: Inte ett ord om prins Harry.

Foto: TT.

Annons