Dystra beskedet till prins Daniel – Victorias oro inför framtiden

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria

Prins Daniel har fått ett dystert besked inför framtiden.
Slå på ljud

För prins Daniel har det varit extra noga med försiktighetsåtgärderna under pandemin. Enligt Folkhälsomyndighetens kriterier är Daniel, som genomgick en njurtransplantation 2009, i riskgrupp.

På grund av sin sjukdomshistorik har kronprinsessan Victorias make ett permanent nedsatt immunförsvar.

SVT rapporterar att den här gruppen, som i Sverige räknas ligga på ungefär 40 000 personer, inte nödvändigtvis är skyddade även om man blivit vaccinerad.

Prins Daniel har fått dystert besked

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria

Victoria har nog varit extra orolig för sin make under pandemin.

En ny svensk studie från Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet visar att var tredje person med allvarligt nedsatt immunförsvar inte bildar några antikroppar efter Pfizervaccination.

Det här är dåliga nyheter för många. För prins Daniel kan det eventuellt bli så att han måste fortsätta vara försiktig – trots att han är vaccinerad.

– Regeringen har tillsammans med Folkhälsomyndigheten nyligen meddelat att restriktioner tas bort den 29 september och sagt att vaccinerade i princip kan leva som vanligt. Men enligt vår studie är det fortfarande osäkert om de med kraftigt nedsatt immunförsvar kan leva som vanligt säger Soo Aleman, överläkare och docent på Karolinska Universitetssjukhuset, till SVT.

Lägst antikroppssvar hade organtransplanterade, där 57% saknade antikroppssvar. Och Daniel fick som bekant en njure från sin pappa Olle Westling, vilket innebär att han hör hemma i den kategorin.

Kan bli tal om fler doser

Soo har dock en brasklapp.

– Jag vill tillägga att studien inte är externt granskad ännu. Men vi väljer att komma ut med nyheten nu för att vi tycker att det är viktig kunskap för våra patientgrupper och allmänheten, säger hon.

För personer med nedsatt immunförsvar kan lösningen vara en tredje dos vaccin – eller ännu fler.

– Folkhälsomyndigheten har rekommenderat det. Vårt studieresultat har legat som ett av underlagen till beslutet. Det är bra om man får tredje dosen, men alla kan inte svara på det. Och då kanske man behöver en fjärde dos eller ytterligare doser, säger Soo.

LÄS MER: Babben Larssons liv med nya kärleken: "Största lyckokänslan"

LÄS MER: Julvärdarnas okända tragedier: "Slutade fira jul"

LÄS MER: Kungliga älskarinnorna träder fram – avslöjar allt

LÄS MER: Mona Tumbas kärlekskamp: ”Jag förlät Sven för otroheten”

LÄS MER: Kartläggning! Så har kungligheterna brutit mot corona-restriktionerna