Efter infekterade bråket: Prinsessan Sofias oväntade reaktion skapar rubriker utomlands

14 nov, 2022, 09:57 

Nu uppmärksammas prinsessan i utländsk press.

Annons
Prinsessan tvingas bort • Äggattack mot kungen • Miljonregn över kungafamiljen – 3 kungliga snackisar från vecka 45!
Prinsessan tvingas bort • Äggattack mot kungen • Miljonregn över kungafamiljen – 3 kungliga snackisar från vecka 45!

Europas monarkier har förändrats rejält på sistone, och det hela handlar om en avsmalning av kungahusen. Det är ett sätt att modernisera kungahusen, men förändringen går inte hem hos alla.

Vår kung Carl XVI Gustaf var snabb på bollen, följt att Danmarks drottning Margrethe. Det ryktas även om att kung Charles inspireras av sina kollegor – men reaktionerna skiljer sig tydligt.

Bråket i kungafamiljen

Det har varit svårt att missa den storm som drottning Margrethes beslut startade. Prins Joachims barn fick sina titlar fråntagna, och får från och med årsskiftet inte längre kalla sig prinsar och prinsessor.

Reaktionerna var starka, både från barnen själva och familjemedlemmarna runt. Det pratades om att de fått sin identitet fråntagna, och att ett av barnen blivit mobbad i skolan som en följd av beslutet.

Prins Joachim och frun prinsessan Marie med barnen prins Nikolai, prins Felix, prins Henrik och prinsessan Athena
Prins Joachim och frun prinsessan Marie med barnen prins Nikolai, prins Felix, prins Henrik och prinsessan Athena, som snart inte längre får kalla sig från och prinsessa.

Men enligt Margrethe själv var beslutet inte menat att skapa en ilska, tvärtom. Reformen skedde för att ge barnen en möjlighet till ett friare liv.

Annons

– Hennes Majestät Drottningen önskar på detta sätt skapa möjlighet för att de fyra barnbarnen i långt högre utsträckning ska kunna forma sin egen tillvaro utan att vara begränsade av den speciella hänsyn och de förpliktelser som en formell tillhörighet till Kungahuset som institution innebär, skrev danska hovet när beskedet meddelades.

Sofias oväntade reaktion

Det här beslutet var en naturlig följd efter kungen beslut för det svenska kungahuset, något som också tydligt påpekades i hovet kommuniké.

– Drottningens beslut ligger helt i linje med liknande anpassningar som andra kungahus på olika sätt har genomfört på senare år.

Ja, för det var ju 2019 som vår svenska kung gjorde precis samma sak för sex av sina barnbarn.

Leonore, Nicolas, Adrienne, Alexander, Gabriel och Julian lämnade kungahuset med omedelbar verkan, men får å andra sidan fortsatt kalla sig prins och prinsessa.

Men reaktionerna från Sofia, Carl Philip, Madeleine och Chris O'Neill går inte att ställas i proportion med Margrethes familj. Denna skillnad lyfts i utländsk press, som på brittiska sajten Mirror.

Annons

"Paret verkade till och med välkomna ändringen och skrev att deras barn kommer få njuta av "friare val i livet", skriver sajten om Sofia och Carl Philips oväntade reaktion.

– Det här kommer att ge dem större valmöjligheter i sitt liv, de kan välja utbildning eller jobb. Det här är något vi haft en diskussion väldigt länge om i familjen, så klart. Alla medlemmar i familjen blir ju påverkade på ett eller annat sätt, sa prins Carl Philip även i en intervju med SVT Morgonstudion.

Kungahuset, prinsessan Sofia, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine, prins Daniel, kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle, prins Oscar, kungen och drottningen.
Det nya kungahuset.

Foto: TT

Annons