Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Efter kontroverserna: Bryter helt med Märtha Louise – kungahuset informerat

10 sep, 2022, 06:30 

Hovet har inga mer kommentarer till ärendet.

Annons
Märtha Louise och Schaman Durek – så träffades skandalomsusade paretBrand logo
Märtha Louise och Schaman Durek – så träffades skandalomsusade paret

Det norska kungahuset har fullt upp med att hålla skandalerna till ett minimum, och undvika ovälkomna löpsedlar. Det gäller förstås prinsessan Märtha Louise kontroversiella fästman, Shaman Durek.

Shamanens utspel om hur man kan bota coronaviruset med alternativmedicin, och att han vägrade vård när han själv insjuknade verkar för många har varit droppen. Nu väljer ytterligare en aktör att bryta helt med den norska prinsessan, för att inte förknippas med honom.

Kung Harald bryter tystnaden

Dureks uttalande om att viruset går att bota med en medaljong, som han dessutom säljer på sin egna hemsida, väckte stor uppståndelse. Att Norges prinsessa indirekt stod bakom sådana påståenden, var helt enkelt upprörande för många.

Trots att Märtha Louise avsagt sig sin Hennes Kungliga Höghet-titel, förknippas hon och representerar hon ju det annars så välpolerade kungahuset. Ett tecken på hur illa det faktiskt är, var när Kung Harald fick frågan om sin svärson och för första gången bröt tystnaden. Det stod klart att han är väl medveten om problematiken.

Annons

Kungaparet menade bland annat att det vi ser är en kulturkrock.

– Vi lär känna varandra bättre och bättre, och vi ska prata med honom, som vi gör i en familj. Så det kommer att lösa sig. Men jag lovar inte att det löser sig i morgon, sa kung Harald när han fick frågan av en journalist.

– Det är stor skillnad på att vara i Amerika och att vara i Norge, tycker jag, fyllde drottning Sonja i.

Detta valde sedan Durek att svara på.

Kung Harald och drottning Sonja
Kung Harald och drottning Sonja valde att uttala sig om sin svärson.

Hovets kommentar

Men det är inte alla som är så förlåtande. Märtha Louise är sedan en tid tillbaka beskyddare för norska "Föreningen för muskelsjuka", och på grund av Dureks uttalande om vård och medicin väljer de nu att bryta samarbetet helt, rapporterar VG.

– Prinsessan har alltid tagit sitt ansvar som beskyddare på allvar och visat ett genuint intresse för det vi jobbar med, men allt fler medlemmar reagerar på Durek Verrets spekulativa utspel om sin egen form av alternativmedicin och förmågor som shaman, säger föreningens ledare Patricia Melsom i pressmeddelandet .

Annons

– För FFM (föreningen, reds. anm) som företrädare för ett antal mycket sällsynta neuromuskulära sjukdomar med lite eller inget erbjudande om medicinsk behandling verkar detta provocerande, utvecklar hon.

Föreningen berättar att flera medlemmar redan lämnat på grund av kopplingen till Durek Verrett. Det var under torsdagen som föreningen fattade beslutet, och de valde sedan att först informera kungahuset. Det norska hovet meddelar att de inte har några fler kommentarer på ärendet.

Tidigare har även Epilepsiförbundet valt att bryta med Märtha Louise av samma anledning. Norska debattörer tycker att de avslutade samarbetena är rimliga, och ställer nu krav på Durek.

– Någonstans måste gränsen sättas. Och det är viktigt att ett tydligt avstånd tas från påståenden som är direkt hälsofarliga. Shamanen måste utstå det, säger Shazia Majid i norska VG.

Shaman Durek Verrett och Märtha Louise
Tidigare i år kom beskedet att paret har förlovat sig.

Foto: TT/Instagram, skärmdump

Annons