Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prins Harry stoppades av familjen – missade Elizabeths sista andetag: "Jag frågade"

09 jan, 2023, 15:17 

Prins Harry har inför sitt stundande boksläpp gett två öppenhjärtliga tv-intervjuer, nu avslöjar han allt.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Drottning Elizabeths ord efter Harry och Meghans sortiBrand logo
Drottning Elizabeths ord efter Harry och Meghans sorti

Det brittiska kungahuset håller andan. Den tionde januari släpps prins Harrys självbiografi Spare, eller Den andre, som den heter på svenska.

Inför boksläppet gav prins Harry två djupgående tv-intervjuer. En med brittiska ITV ledd av Tom Brady, och en i amerikansk tv, CBS, med Anderson Cooper.

Här listar Svensk Dam de fem hetaste snackisar från intervjuerna – så du slipper titta!

Prins Harry missade Elizabeths sista andetag – fick inte inbjudan

Den åttonde september är en dag som aldrig kommer suddas ut ur den brittiska folksjälen. Det var då drottning Elizabeth, 96 år gammal, gick bort i sitt hem i Balmoral, i Skottland.

Under eftermiddagen kom ett oroväckande uttalande från Buckingham Palace om att drottningens hälsa försämrats, och strax därefter syntes bilder på hur kungafamiljen i ilfart tog sig till hennes sommarresidens för att finnas vid hennes sida.

Annons

Prins Harry befann sig lägligt nog i Europa, och var därför inte långt bort, men strax efter att chocken kring Elizabeths bortgång lagt sig kom uppgifterna: han missade sin älskade farmors sista stund på jorden, och kom dit när hon redan somnat in.

Prins Harry i en bil påväg till Balmoral slott där drottning Elizabeth gått bort
Prins Harry var på ett flygplan påväg till Skottland när dödsbudet kom. Här anländer han till Balmoral för att ta farväl.

Nu avslöjar han i intervjun med Anderson Cooper att han helt enkelt inte blev bjuden:

– Jag frågade min bror — jag sa, 'Vad är dina planer? Hur går det för dig och Kate att ta sig upp dit?' Och sedan, ett par timmar senare, du vet, hoppade alla familjemedlemmar som bor i Windsor och Ascot-området på ett plan tillsammans, ett plan med 12, 14, kanske 16 platser, säger Harry.

Prins Williams varning till prins Harry innan bröllopet med Meghan

Det är ingen hemlighet att sprickan mellan prinsbröderna Harry och William är djup. Prins Harry och Meghan Markle har tidigare berättat om hur Meghan aldrig riktigt välkomnades i familjen, och nu kommer Harry med nya detaljer om relationen.

Annons

Det handlar om den så kallade "Fab four", Harry och Meghan, och William och Kate. I intervjun med ITV berättar han att det var tidigt i förhållandet som William uttryckte en oro kring relationen.

Bland annat säger Harry att det känns som det fanns en barriär mellan William och Kate och Meghan, med anledning av hennes bakgrund.

– Han försökte aldrig avråda mig från att gifta mig med Megan, men han uttryckte några farhågor, väldigt tidigt och sa, du vet, det här kommer att bli riktigt svårt för dig, säger Harry i intervjun och säger att han än i dag inte vet vad han kan ha syftat på.

Kung Charles lämnar över Meghan Markle till prins Harry under bröllopet
Ett lyckligt bröllop, men bakom kulisserna var sanningen annan.

William och Harrys vädjan till Charles: Gift dig inte med Camilla

Att Harry och William varit skeptiska till sin styvmor Camilla Parker Bowles är inte oväntat. Camilla och Charles inledde en relation medan han fortfarande var gift med deras mor prinsessan Diana, och otrohetsaffären tapetserade löpsedlarna.

Annons

Prinsessan Diana sa vid ett tillfälle att de var tre i äktenskapet, och syftade då på sin makes älskarinna, Camilla.

– Camilla var boven i dramat, säger prins Harry bland annat i intervjun med Anderson Cooper.

Kung Charles, drottninggemål Camilla, prins William och prins Harry
Den välpolerade fasaden utåt var betydligt mörkare än den såg ut. Prinsbröderna var inte förtjusta i Camilla.

Han berättar även att Camilla behövde rentvå sitt namn, och att hon skapade en relation till den brittiska pressen. Det gjorde att hon kunde sprida positiva historier om sig själv, men enligt Harry gjorde hon även det motsatta för att sänka andra. Hon ska ha "offrat honom på sitt PR-altare."

Dessutom är relationen mer infekterad än man tidigare trott. Harry berättar nämligen att han och brodern William försökt stoppa giftermålet mellan Charles och Camilla, som trots allt ägde rum 2005.

– Vi tänkte det skulle göra mer skada än nytta, säger Harry.

Annons

Så kommer Meghan och Harry göra med sina kungliga titlar

Det var 2020 som Meghan och Harry lämnade kungahuset, efter att deras betänketid gått ut. Drottning Elizabeth godkände beslutet, och de fortsatte att arbetade med sådant de tyckte var viktigt i kungahusets namn – men utan några plikter. De är inte längre arbetande kungligheter, och har betydligt fler friheter än prins William och prinsessan Kate – de lever i princip helt olika liv.

Men Prins Harry är ju dock fortfarande just det, en prins, och Meghan Markle är hertiginna av Sussex. Titlarna har de ännu inte slopat, och när Anderson Cooper frågar Harry varför är svaret kort och tydligt:

– Och vilken skillnad skulle det göra?

Prins Harry med en gitarr bredvid Meghan Markle som sitter ned och håller i honom
Ja, så här skulle vi nog aldrig se William och Kate.

Titlarna är alltså kvar som det ser ut nu, men det är inte för att hålla foten inne ifall den kungliga värmen lockar igen. Det gör prins Harry tydligt.

Annons

– Jag kan inte se det hända, svarar han på frågan om han och Meghan kan tänka sig bli arbetande kungligheter igen.

Prins Harry avslöjar – så ser kontakten med familjen ut idag

Med alla avslöjanden och uttalanden i pressen har prins Harry klargjort att det faktiskt inte bara är rykten om en brödrafejd eller sprickor i familjen – det är på riktigt. Han har till och med tagit det så långt så han berättat om ett slagsmål med prins William.

Men trots det har han varit villig att sträcka ut en hand. I ITV-intervjun med Tom Brady vädjade han om försoning:

– Jag skulle vilja ha min pappa tillbaka. Jag skulle vilja ha min bror tillbaka.

Det har däremot inte riktigt gått vägen. När Harry får frågan av Anderson Cooper om han har kontakt med prins William svarar han nej.

– Nej, Men jag ser fram emot att vi ska kunna hitta frid, säger Harry och svarar att de inte hörts på ett tag.

Detsamma gäller pappa kung Charles, berättar han. Inte heller de ha hörts på ett tag, trots att de är samtalet på allas läppar just nu.

Prins Charles, prinsessan Diana, prins Harry och prins William på cyklar 1989.
Dessa tider är förbi sedan länge – nu är sprickan i familjen stor.

Foto: TT

Annons