Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kate och Williams unika öde – så hade första mötet kunnat bli egentligen: "Gemensamma kopplingen"

29 jul, 2023, 22:00 
Vendela Lönnqvist
Starten på relationen hade kunnat vara helt annorlunda för kronprinsparet...
Starten på relationen hade kunnat vara helt annorlunda för kronprinsparet...

Prins William och prinsessan Kates första möte hade kunnat se helt annorlunda ut...

Annons
Prinsessan Kates härliga dag med barnenBrand logo
Prinsessan Kates härliga dag med barnen

Den 29 april 2011 slog prins William och prinsessan Kate sina påsar ihop och blev äkta make och hustru.

Två år senare födde de sonen George, och den 2 maj 2015 fick de sin dotter Charlotte. Minstingen Louis kom den 23 april 2018.

Se härliga klippet! Prins Williams oväntade drag på restaurangen – Kate bryter ihopBrand logo
Se härliga klippet! Prins Williams oväntade drag på restaurangen – Kate bryter ihop

Så träffades Kate och William

Det är vida känt hur kronprinsparet träffades. Den offentliga berättelsen är att paret träffades i september 2001, då de båda studerade konsthistoria på St Andrews University i Fife, Skottland.

Prinsessan Kate, då "bara" Kate Middleton, hade dock vid tiden redan en pojkvän. Men de gick tillslut skilda vägar och resten är historia.

Träffades redan i lågstadiet

– De möttes faktiskt första gången redan i lågstadiet, berättade kungliga experten Katie Nicholl i boken "Kate: The Future Queen".

Annons

Kate och William gick i respektive skolor, Ludgrove Prep och St. Andrews Prep – två skolor som ofta möttes för att tävla i olika sporter.

Kate ska då, enligt Katie Nicholl, varit fullt medveten om att en brittisk prins studerade på motståndarskolan. Hon hade då, tillsammans med kompisgänget, fått syn på William under tävlingarna.

Åkte på samma expedition

Första mötet sedan matchen mellan de två rivaliserande skolorna kunde ha inträffat tidigare än universitetstiden.

Både Kate och William hade båda, på eget håll, tagit beslutet att pausa skolgången på sina respektive skolor. William, som vid tiden studerade vid det ansedda Eton College, och Kate som gick på Marlborough College, valde att ta sabbatsår för att ge sig ut på en tio veckors lång expedition till Patagonia i Chile.

Annons

Reste iväg med bara veckors mellanrum

William begav sig till Sydamerika i oktober 2000 och Kate inte långt därefter – hon reste iväg i januari 2001. Ingen av dem visste däremot om deras gemensamma beslut.

Ödet spelade verkligen ett spratt med det numera gifta kronprinsparet.

Malcolm Sutherland var ledare över både Kate och Williams expeditioner vid tiden, och berättar detaljerna för Evening Standard:

Med expeditionen som William var på, fanns det en klar förståelse för vem han var, medan Kate var som du och jag. Hon var som alla andra, hon var för sig själv som de flesta människor, säger han och fortsätter:

– Hon var definitivt en av de mer vältränade och starkare personerna i hennes grupp. Jag tror att många människor inte inser att det finns den gemensamma kopplingen där i deras förflutna.

Byggde brandstation och hjälpte bybor

Det krävdes hårt arbete från deltagarna i expeditionen. Kates resa inkluderade vildmarksvandring, en tre veckor lång marin undersökning och att bistå med hjälp till bygget av en brandstation.

William var även han med på renoveringen av en brandstation, och hjälpte till att reparera en gångväg i trä. Bägge sov utomhus i tält eller trängdes inomhus med 15 andra personer.

Båda kom tillslut hem och började studera på St. Andrews i september 2001.

Men tänk hur annorlunda deras första möte som vuxna hade kunnat bli!

Annons