Kungaparet tvingas avbryta semestern efter hemska beskedet – det ofattbara har skett

Kungaparet tvingas avbryta semestern efter hemska beskedet – det ofattbara har skett

Det norska kungaparet har tvingas avbryta sin semester efter ett hemskt besked.
Kung Haralds känslosamma ord – efter dödsfallet i norska kungafamiljen
0:45

Efter reklamen: Kung Haralds känslosamma ord – efter dödsfallet i norska kungafamiljen

(0:45)

Slå på ljud

Världen är fortfarande i chock efter det som inleddes förra veckan. Vid fyratiden på torsdagsmorgonen fick rysk militär order om att inleda en invasion av grannlandet Ukraina. Sedan dess har rapporter om explosioner och angrepp från skyn strömmat in. Från platser som Kiev, Charkiv, Kramatorsk, Odessa och Mariupol kommer nu bilder med höga rökpelare och människor som flyr i skräck.

Kung Harald tvingas avbryta sin semester nu

Inte heller Europas kungafamiljer har kunnat undgå att bli påverkade av oroligheterna nere på kontinenten. Som Margareta Thorgren, informationschef på det svenska hovet, sa när Svensk Damtidning hörde av sig.

– Kungafamiljen följer utvecklingen i Ukraina. Det är en fruktansvärd mörk morgon och statschefen är och blir direktinformerad av regeringen, säger Margareta.

I Norge har nu kung Harald och drottning Sonja tvingats avbryta sin pågående semester på grund av världsläget. De behövs på hemmaplan, i Oslo, där Harald förväntas spela en ledande roll.

"Kungaparet avbryter semestern och kommer hem i förtid. Hans majestät kungen ska leda ett statsråd på fredag", säger det norska hovet i ett uttalande till tidningen Se og hör.

Även kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit har valt att avsluta sin semesterperiod i förtid. Det är inget som görs i en handvändning, snarare är detta ett tydligt tecken på situationens allvar.

I Danmark har den blivande kungen, kronprins Frederik, uttalat sig om hemskheterna i Ukraina. Han berättade att hans tankar finns hos det ukrainska folket, som just nu kämpar mot den invaderande armén.

– Det är klart att det bekymrar västvärlden enormt mycket. Det bekymrar också min familj och mig och vi följer utvecklingen, säger Frederik.

LÄS MER: Babben Larssons liv med nya kärleken: "Största lyckokänslan"

LÄS MER: Julvärdarnas okända tragedier: "Slutade fira jul"

LÄS MER: Kungliga älskarinnorna träder fram – avslöjar allt

LÄS MER: Mona Tumbas kärlekskamp: ”Jag förlät Sven för otroheten”

LÄS MER: Kartläggning! Så har kungligheterna brutit mot corona-restriktionerna