Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Lyxpresenten till kronprinsessan Mary – värd en förmögenhet

18 jan, 2022, 16:32 
Danska kungafamiljen
Man måste säga att kronprinsessan Mary har en ovanligt majestätisk svärmor. Och en extra givmild visar det sig!
Annons
3 kungliga snackisar från vecka 2!Brand logo
3 kungliga snackisar från vecka 2!

Drottning Margrethes juvelskrin svämmar ju nästan över och en hel del av dyrbarheterna har hon varit generös nog att ge till sin glamourösa och plikttrogna svärdotter.

Lagom till Marys och Frederiks förlovning 2003 trollade Margrethe till exempel fram ett dyrbart guldarmband med briljanter ur gömmorna, och extra speciellt blev det eftersom detta armband tidigare hade tillhört drottning Ingrid. Men allra mest omtalad – det är dock safirbroschen!

Annons
Kronprinsessan Marys safirbrosch
Snudd på finast i Marys juvelskrin: Broschen med den stora safiren.

Den fick Danmarks kronprinsessa av sin mycket nöjda svärmor när hon hade satt sin första tronarvinge till världen, och Mary bar den första gången när hennes förstfödde döptes.

Broschen är ovärderlig förstås, och någon prislapp står inte att finna. Kungligheter ägnar sig mycket litet åt sådana futtiga ting. Nej, här är det helt andra värden som står i fokus – som den historia, de älskade släktingar och vänner som den minner om. Och det gör den dessutom extra mycket just nu i dagarna.

Annons

Här kan du se drottning Margrethes smycken live

Kronprinsessan Mary i sin safirbrosch på prins Christians dop
Marys brosch i all sin prakt. Till höger prins Christian.

Drottning Margrethe firade ju 50 år på tronen i fredags, och det uppmärksammas med en stor utställning på Amalienborgmuseet i Köpenhamn – och med en riktigt maffig bok.

En dronnings smykkeskrin – 50 år som regent fortalt i smykker har precis kommit ut på Politikens Forlag, och i den får man se hela 200 av drottning Margrethes privata smycken, både kända och tidigare okända. Och flera av dessa har hon alltså givit bort i present – inte bara till Mary, utan också till prinsessan Marie och till barnbarnet prinsessan Isabella.

Annons
Danska kungafamiljen firar drottning Margrethe 50 år på tronen
Hela familjen samlad när Margrethe firade med smokingmiddag.

Så här berättar drottning Margrethe själv i boken om Marys safirbrosch:

– Det är en mycket vacker brosch och en gång bars den av min mor. Från början tillhörde den hennes mamma, kronprinsessan Margareta av Sverige, och min mor ärvde den inte direkt, men hon fick den av en av sina bröder i samband med en av sina jämna födelsedagar.

– Hon använde den en hel del och den betydde mycket för henne. Jag minns att jag tyckte att den var vacker redan då.

– Min mor gav den sedan till mig medan hon fortfarande levde. Och när kronprinsessan fick sitt första barn, prins Christian, så tyckte jag att broschen skulle gå vidare till henne.

Annons
Drottning Margrethe Kronprinsessan Mary
Drottning Margrethe öppnar sitt privata juvelskrin.

Utställningen med drottning Margrethes smycken öppnar på lördag den 22 januari och visas fram till den 23 oktober 2022. Plats: Amalienborgmuseet i Köpenhamn.

Foto: Steen Brogaard/Kongehuset ©, TT, Jens Peter Engedal.

Annons