Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nu tar Sarah Ferguson bladet från munnen – med allvarliga uppmaningen

21 feb, 2024, 09:00 
Vendela Lönnqvist
TT
Fergie passar på att uppmana till förändring under den livsviktiga veckan.
Annons

I slutet av januari kom det olycksaliga beskedet av Sarah "Fergie" Ferguson har drabbats av cancer – igen.

Fergies tuffa besked – har fått cancer igenBrand logo
Fergies tuffa besked – har fått cancer igen

Fergie drabbad av cancer – två gånger på ett halvår

Detta bara ett halvår efter hennes första cancerbesked, då hon i somras diagnostiserades med bröstcancer. Det upptäckte hon under en mammografiscreening, något hon har sin syster att tacka för.

– Jag är så tacksam för att min syster skickade iväg mig på den där mammografin och att de hittade tumören i tid. Jag har haft sådan tur. Min syster räddade mitt liv, sa Fergie då.

Och bara en kort period efter att hon återhämtat sig från beskedet kom ytterligare ett. Fergie har drabbats av hudcancer, mer specifikt malignt melanom vilket upptäcktes efter att hon opererade bort några födelsemärken.

Annons

Fergies egna ord om cancerdiagnosen

Men enligt uppgifter ska hertiginnan vara vid gott mod. I en podcast berättar hon själv om upplevelsen och hur det har gett henne ett nytt perspektiv på livet.

– Att se döden i vitögat har fått mig att sluta oroa mig för sådana värdsliga saker som hur jag ser ut, och att lägga ner det ständiga självhatet som jag alltid har plågat mig med.

– Men nu: Jag har ett gigantiskt ärr. Men jag gillar mig själv. Jättemycket.

Livsviktiga veckan pågår i Storbritannien

Sedan cancerbeskeden har Fergie arbetet outtröttligt med att sprida både information och kunskap kring sjukdomen.

I Storbritannien pågår i skrivande stund "Cancer Prevention Week", där fokus ligger på att både ge stöd och möjligheter till förändringar i befolkningens dagliga vanor för att på så sätt minska risken för cancer.

Annons

Fergies uppmaning till allmänheten

I ett inlägg på Instagram uppmärksammar nu Sarah Ferguson den viktiga veckan genom en uppmaning och personlig anekdot:

""För att uppmärksamma #CancerPreventionActionWeek vill jag uppmana alla som kan vara noggranna med sina hälsokontroller. Jag är fast besluten att göra vad jag kan för att öka medvetenheten genom att dela med mig av mina erfarenheter", inleder hon.

"Jag fick diagnosen bröstcancer 2023 och melanom, en aggressiv form av hudcancer, i år och hade det inte varit för mina läkares flit och omsorg så kunde min situation ha varit så mycket värre."

"Skillnaden mellan liv och död"

Hon berättar om hennes syster, som uppmanade henne att gå på mammografin – något som kom att rädda livet på henne.

""Jag är nu i de bästa händerna och känner mig positiv med stöd från min familj. Dagar kan göra skillnaden mellan liv och död, så snälla hoppa inte över eller skjut inte upp dina #hälsokontroller och uppmana dina nära och kära att gå till deras."

Annons