Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ryktena om Sofia och Carl Philip: ”Därför lämnar de Stockholm”

25 mar, 2021, 11:00 
Prins Carl Philip Prinsessan Sofia
Det är nya tider i kungahuset och nya vindar för Sofia och Carl Philip: Nu ryktas det att de bryter med det gamla – och lämnar Stockholm.
Annons
Kungligheterna som väntar smått 2021!Brand logo
Kungligheterna som väntar smått 2021!

Det finns inte mycket som är viktigare än traditionen om du är kunglig. Att göra som man alltid har gjort är så gott som inprogrammerat i kungafamiljens gener. Men nu verkar något ha hänt. Det har börjat cirkulera rykten om att prinsessan Sofia och prins Carl Philip kan vara på väg att bryta mot allt detta och skapa något helt nytt:

Ett kungligt dop – på Öland.

Vilket i så fall skulle betyda att de lämnar Stockholm och det alternativ som hittills har stått till buds för deras del: Slottskyrkan på Drottningholm.

Prinsessan Sofia Gravid Höggravid
Prinsessan Sofia är höggravid och barnet kan komma vilken dag som helst.

Nu har ju deras barn ännu inte kommit till världen, så detta är väldigt tidiga ryktesuppgifter. Men likafullt viskas det att Carl Philip och Sofia överväger att döpa den ännu ofödda prinsen eller prinsessan – som blir kungaparets åttonde barnbarn – i någon av de mindre kyrkorna som omger kungafamiljens sommarslott Solliden. Pandemin gör ju ändå att det blir svårt att kunna bjuda hela vänkretsen.

Annons

Sofia och Carl Philip – planen för nya barnet

Det nya barnbarnet som väntas blir ju det första som föds utan att tillhöra Kungahuset och utan att få en Kunglig Höghet-titel. Och det kan vara ytterligare en anledning till att det mer avslappnade Öland har seglat upp som alternativ.

Ett annat alternativ som det pratas om är att dopet kan komma att äga rum på själva Sollidens slott, kanske till och med utomhus. Vilket i så fall skulle underlätta för kungafamiljen och deras gäster att ändå kunna samlas på ett coronasäkert sätt.

Kungafamiljen Släkten Bernadotte Drottningholms slottskyrka Prins Gabriel dop
Att tränga ihop hela släkten Bernadotte och alla vännerna i den lilla slottskyrkan på Drottningholm, som här vid prins Gabriels dop, det lär ju ändå bli svårt i sommar, på grund av pandemin.

Men allt detta skulle som sagt vara ett stort avsteg från de tidigare barnbarnsdopen, som antingen har ägt rum i Slottskyrkan på Kungliga slottet – som i prinsessan Estelles och prins Oscars fall – eller i Slottskyrkan på Drottningholm. Vilket har gällt alla de övriga: prins Alexander, prins Gabriel, prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne.

Prinsessan Estelles dop 2012 Slottskyrkan Stockholms slott
Högtidligt vid prinsessan Estelles dop på Stockholms slott 2012.

Foto: TT, Victor Ericsson/Kungliga Hovstaterna, SVT.

Annons