Stora bråket i den danska kungafamiljen – drottningen läxar upp prinsen

Danska kungafamiljen

Det har uppstått ett pengabråk i den danska kungafamiljen.

TV: Drottning Margrethe rörd till tårar – öppnar upp om svåra sorgen
Slå på ljud

Prins Joachims flytt till Paris var ett sätt för 50-åringen att följa sina drömmar. En chans att satsa på sin stora passion: det militära, och studierna på den ansedda skolan École Militaire. Med sig tog han hustrun Marie och barnen Henrik och Athena.

Samtidigt ledde det till en hätsk debatt i Danmark: borde prinsen ändå få behålla sitt apanage – trots att han flytt landet och, till viss del, sina kungliga plikter.

Bråket inom den danska kungafamiljen

Danska kungafamiljen

Danska kungafamiljen skakas av ett bråk.

Och den där debatten har nått ända in i kungafamiljen. Enligt danska kungaexperten Sören Jakobsen har Margrethe tvingat sin son Joachim att utföra kungliga uppdrag i Frankrike, för att kunna rättfärdiga sitt apanage.

– Hon är också en politisk räv, och hon förstår att den där lösningen, att han skulle få sitt apanage utan att göra uppdrag för kungahuset, inte funkar. Han ska också visa solidaritet med det politiska systemet som har beskyddat honom och gett honom jobbet som militärattaché, säger Sören till danska Se og hör.

– Han måste vara synlig nu. Om han vill fortsätta få sitt apanage, då är det viktigt att han spelar spelet.

"Det är ett allmänt missnöje"

Det rör sig inte om små summor. Joachim får varje år ungefär 3,9 miljoner danska kronor i apanage, som han får spendera precis hur han vill.

Margrethe vet hur det kan uppleva av det danska folket: som att Joachim får skattepengar utan någon som helst arbetsinsats.

– Han ska göra något för sitt gage precis som prinsessan Benedikte, som gör mycket för kungahuset. Jag tror att drottningen har lagt märke till den stigande allmänna missnöjet med att Joachim får apanage utan att visa sig, säger Sören.

LÄS MER: Så gick det sen för skådespelarna i "Fanny och Alexander"

LÄS MER: Folkkära julvärdarna som försvann ur rutan – det gör de idag

LÄS MER: Lars Lerin berättar – julen han var nära att förlora allt

LÄS MER: Babben Larssons liv med nya kärleken: "Största lyckokänslan"

LÄS MER: Julvärdarnas okända tragedier: "Slutade fira jul"