TV4-stjärnans elaka hån mot prinsen i sändning får Carl Philip att ryta ifrån

07 mar, 2023, 09:03 

Prins Carl Philip kunde inte längre vara tyst. Nu erkänner TV4-stjärnan sin miss.

Annons

Att vara kunglig innebär att man får stå ut med mycket. De är ju utan vidare konkurrens Sveriges mest kända familj, på både gott och ont.

Nu kryper en TV4-stjärna till korset efter att han drog ett skämt om prins Carl Philip lite väl långt. Så långt, att både prinsen själv och hovet tvingades rycka in.

Madeleines nya jobb • Storsatsningen: dejtingapp • Okända bilden på Sofia & Carl Philip – 3 kungliga snackisar från vecka 9!
Madeleines nya jobb • Storsatsningen: dejtingapp • Okända bilden på Sofia & Carl Philip – 3 kungliga snackisar från vecka 9!

Kungen ser rött efter bilderna i tv

Vad som började som en rolig sketch, slutade i ett infekterat bråk. Det handlar såklart om programmet Hey Baberibas imitationer om kungafamiljen, som blev en stor succé på TV4 när det begav sig.

I "Familjen" fick vi följa kungafamiljen, eller ja, David Hellenius, Peter Magnusson och Christine Meltzer utklädda till kungafamiljen. Men borta på Drottningholm blev det inga skratt. Familjemedlemmarna blev nämligen framställda på ett sätt som inte förtjusade alla.

Christine Meltzer som drottning Silvia, David Hellenius som dåvarande Daniel Westling och Peter Magnusson som kungen.
Christine Meltzer som drottning Silvia, David Hellenius som dåvarande Daniel Westling och Peter Magnusson som kungen.

Carl Philip framställdes som oerhört virrig och svagbegåvad, prinsessan Madeleine som en bortskämd partyprinsessa och kronprinsessan Victoria blev en tråkmåns. Men det var just imitationen av Carl Philip, som David Hellenius låg bakom, som skulle uppröra mest känslor. Så pass mycket känslor, att hovet valde att påtala det:

Annons

– Jag tycker personligen inte att det är roligt när man framställer personer som förståndshandikappade eller driver med dyslexi som är ett handikapp, sa dåvarande informationschefen Ann-Christine Jernberg till Aftonbladet om Carl Philip imitationen.

Även kungen själv såg rött.

– Jag tycker det är förfärligt. Många gånger när jag träffar ungdomar, så frågar de om vad jag tycker om ’Hey Baberiba’. Och så säger de att jag blir mobbad i programmet, sa han 2007 i en intervju med tidningen Chef.

Prins Carl Philip reagerar efter elaka hånet

I den nya dokumentärserien Kungen med två ansikten på Discovery+ medverkar Peter Magnusson, som nu väljer att prata om sketcherna igen. Och han erkänner att det gick lite väl långt med Carl Philip.

– Carl Philip var vi lite elaka mot, det var vi, säger han bland annat och fortsätter:

– Vi fick en del kritik, jag tror av kungen i något sammanhang, kring Carl Philip, vi var lite extra elaka mot honom, antar jag, och gjorde honom superkorkad och barnslig, infantil och om det kan jag bara säga. Det är sant, det är rätt, det var fånigt, vi var lite vulgära där.

En skärmdump från Hey Baberiba-sketchen Familjen. Christine Meltzer som drottning Silvia och Peter Magnusson som kungen, och David Hellenius som prins Carl Philip
Det var just David som spelade prins Carl Philip, men de kunde försonas, många år senare.

Carl Philip själv har reagerat på tv-bilderna. Det var när han gästade David Hellenius talkshow Hellenius hörna. Då konstaterade han att han inte gillar vad han sett.

Annons

– Nej, så klart. Som alla andra så tittar vi på tv och då kanske vi snubblade över programmet. Det har påverkat mig, min familj och självklart omgivningen. I en sketch spelade du mig och inte hittade hem. Det finns med mig fortfarande när jag handlar mat.

Efter ett kortare samtal när David erkänner att han nästan ångrar sig, väljer Carl Philip glädjen:

– Vet du vad David? Som vi brukar säga i vår familj: Jag tycker vi vänder blad du och jag.

Foto: TT

Annons