Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Här döljer prinsessan Christina sorgen under Nobelmiddagen – lyckas hålla masken

11 dec, 2023, 18:00 

Kungens syster bar på en sorg under festernas fest.

Annons

Igår gick årets kungliga höjdpunkt av stapeln i Blå Hallen – Nobelfesten 2023. Kungafamiljen ihop med Nobelpristagarna var kvällens huvudpersoner, och allt gick att följa direkt i SVT.

En av gästerna var prinsessan Christina, som anlände med sin käraste Tord Magnuson. Hon minglade friskt och var på strålande humör. Men visst vilade en sorg över kvällen.

Se Nobelpristagarens miss – dissen mot prinsessan ChristinaBrand logo
Se Nobelpristagarens miss – dissen mot prinsessan Christina

Prinsessan Christinas Nobel-succé 2023

Christina är kungens yngsta syster, och den enda av Hagasessorna som bor hemma i Stockholm. Tack vare det har hon också det närmsta bandet till kungafamiljen idag, och är den som dyker upp på kungliga tillställningar och syns flitigt ute i vimlet.

Att hon därmed närvarar vid Nobelfesten är inte konstigt – hon är ju minst sagt rutinerad. Prinsessan Christina slog sig ned runt honnörsbordet för första gången när hon var 18 år gammal, och är faktiskt en av de mest erfarna kvinnliga Nobel-gästerna.

Prinsessan Christina och Jon Fosse på Nobelbanketten 2023
Christina hade det trevligt med sin bordsherre, Nobelpristagaren i litteratur Jon Fosse.

Prinsessan är också känd för att bära de allra vackraste plaggen till Nobel. I år bar hon en längre skir "cape" med blommor på, över en svart bas. Ganska likt det hon hade på sig i fjol, men som pryddes av söta fjärilar.

Dolda sorgen under Nobelbanketten 2023 – prinsessan höll det inne

Nobel är alltså en dag som Christina håller varmt om hjärtat. Samtidigt är det svårt att bortse från att tiden sätter sina spår. En gång i tiden var hon ju här omgiven av sina tre systrar, Birgitta, Desirée och Margaretha.

Annons

Men idag ser det annorlunda ut. Hon är sedan många år tillbaka den enda Hagasessan på plats. Birgitta bor på Mallorca, Margaretha ute på den engelska landsbygden och Desirée i sitt slott i Trollhättan.

Dessutom har åldern tagit ut sin rätt, så det är inte bara att hoppa på ett flyg eller tåg till Stockholm för att närvara vid den timslånga middagssittningen. Till Expressen berättade Birgitta tidigare i år om systrarnas hälsa:

– Desirée hade hjärnhinneinflammation så hon får nog vara glad att hon lever överhuvudtaget, men Margaretha är gammal bara och har haft ett par grejor också naturligtvis, och har det besvärligt.

Foto: TT/SVT

Annons