Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bildextra! 10 kungliga brudklänningar vi aldrig glömmer

12 okt, 2018, 08:00 
AvAmanda Lundin
Kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop och Charlene och prins alberts bröllop
Dior, Valentino och Ida Sjöstedt. Vissa kungliga brudklänningar glömmer vi aldrig. Vilken är din favorit?
Annons

 

Frasande siden, långa släp och historiska spetsar. En del kungliga brudklänningar kan man titta på om och om igen.

Silvia Sommerlath

Under sommar-os 1972 träffade tyska Silvia Sommerlath Sveriges dåvarande kronprins Carl Gustaf och det sa klick direkt! Silvia flyttade till Sverige och några år senare förlovade de sig.

Bara drygt tre månader efter förlovningen, den 19 juni 1976, ekade kyrkklockorna från Storkyrkan i Stockholm när Silvia Sommerlath stod som kunglig brud.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Vid tidpunkten för vigseln hade kronprins Carl Gustaf blivit kung och vid vigseln i Storkyrkan blev Silvia Sommerlath Sveriges drottning. Brudklänningen, som är vacker i sin enkelhet, kom från franska modehuset Dior.

Silvia Sommerlath blev Sveriges drottning när hon gifte sig med kung Carl Gustaf.
Silvia Sommerlath blev Sveriges drottning när hon gifte sig med kung Carl Gustaf.

Mette-Marit Tjessem Høiby

Den då 27-åriga ensamstående mamman Mette-Marit Tjessem Høiby träffade kronprins Haakon 1999. Trots att många inte såg att en kronprins kunde gifta sig med en ensamstående mamma, stod Mette-Marit som brud i Oslos domkyrka två år senare.

Annons

Den 25 augusti 2001 fick kronprins Haakon sin prinsessa och Mette-Marit blev kronprinsessa av Norge.

25 augusti 2001 kom kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon ut från Oslos domkyrka som nygifta!
25 augusti 2001 kom kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon ut från Oslos domkyrka som nygifta!

Máxima Zorreguieta Cerruti

Det var 1999, bara något år innan den argentinska bankkvinnan Máxima Zorreguieta Cerruti fyllde 30, träffade hon den nederländska kronprinsen Willem-Alexander i Spanien. Två år senare hade Máxima fått nederländskt medborgarskap efter att förlovningen mellan paret offentliggjordes.

En vinterdag året efter, den 2 februari 2002, stod hon som brud i 1400-tals kyrkan Nieuwe Kerk i Amsterdam. Hon bar en fantastisk klänning i Mikadosiden, skapad av Valentino. Inte nog med det hade hon också ett 5 meter långt släp i broderad spets.

Sedan 2013 är hon drottning av Nederländerna och Willem-Alexander är kung.

Maxima blev prinsessa när hon gifte sig med dåvarande prins Willem-Alexander 2002.
Maxima blev kronprinsessa av Nederländerna när hon gifte sig med dåvarande prins Willem-Alexander 2002.

Mary Donaldson

Kronprins Frederik besökte sommar-os 2000 i Sidney och den 16 september, på puben Slip Inn träffade han dåvarande Mary Donaldson, en kvinna som har brittiska föräldrar men som är uppvuxen-och född i Australien.

Annons

Till en början visste inte Mary att det var kronprinsen av Danmark hon träffat och blivit lite betuttad i, utan det var efter deras möte som hon fick veta vem han var. De inledde ett distansförhållande och i december 2001 flyttade Mary från Australien till Danmark.

Den 14 maj 2004 ringde klockorna i Köpenhamns katedral när Mary Donaldson äntligen fick sin kronprins Frederik. Hon bar en fantastisk brudklänning som bland annat bestod av blommönstrad spets, designad av Uffe Frank.

Danmarks kronprins Frederik gifte sig med Mary Donaldson, som efter bröllopet är kronprinsessa av Danmark.
Efter bröllopet med kronprins Frederik är Mary kronprinsessa av Danmark.

Letizia Ortiz

När Letizia 2002 arbetade på tv-kanalen Televisión Española blev hon ihopparad med prins Felipe. Prinsen hade sett Letizia på nyheterna och bad sin kompis, som också var journalist, att fixa ihop en dejt med Letizia. Och visst verkade det ha blivit en lyckad dejt?

Annons

Men eftersom att Letizia var skild sedan från ett tidigare äktenskap och icke-kunglig hade paret det kämpigt med att få sin önskan igenom.

Men skam de som ger sig. Den 1 november 2003 offentliggjordes deras förlovning och Letzia blev den första icke-kungliga spanska kvinnan att gifta in sig i den kungliga tronföljen.

Den 22 maj, knappt 10 dagar efter det danska bröllopet, stod journalisten Letizia Ortiz som kunglig brud i Santa Maria la Real de la Almundena-katedralen, när hon fick sin prins Felipe.

Sedan 2014 är makarna drottning och kung av Spanien.

Drottning Letizia och kung Felipes bröllop 2004
Journalisten Letizia Ortiz fick sin kronprins Felipe den 22 maj 2004.

Marie Cavallier

Fransyskan Marie Cavallier gifte in sig i det danska kungahuset den 24 maj 2004. Hon och pojkvännen prins Joachim lovade varandra evig kärlek framför den skara gäster som samlades i Mögeltönders kyrka på Jylland.

Annons

Sedan den dagen är Marie prinsessa av Danmark. Vad vacker hon var!

Prinsessan Marie och prins Joachims bröllop 2008.
Prinsessan Marie och prins Joachim.

Kronprinsessan Victoria

Åh vad vi hade längtat. Längtat till den dagen då vår kronprinsessa skulle stå som brud. Och visst blev det en minnesvärd dag?

Den 10 juni 2010 äntrade hon Storkyrkan i Stockholm tillsammans med pappa kung Carl Gustaf. Där framme stod hennes blivande prins, Daniel Westling. “En man av folket”, som media kallade honom.

Kronprinsessan Victoria mötte honom redan 2001, då hon började att träna på hans exklusiva gym i Stockholm och sedan dess utvecklades deras relation till kärlek.

Kronprinsessan Victoria fick verkligen sin prins den där sommardagen 2010, när hon strålade i den fina eleganta klänningen skapad av Pär Engsheden. En dag som vi aldrig glömmer!

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på sitt bröllop
Nygifta! Kronprinsessan Victoria fick stå brud den 19 juni 2010 när hon tillslut fick sin prins, prins Daniel!

Charlene Wittstock

Från os-simmerska till furstinna av Monaco. Charlene Wittstock träffade prins Albert på simtävlingen Mare Nostrum i Monte Carlo i Monaco år 2000, samma år som hon representerade Sydafrika i simning på sommar-os i Sidney.

Annons

Men det var inte förrän sex år senare som vi fick se paret tillsammans och sedan dess har Charlene varit med prinsen på officiella uppdrag.

Den 1 juli 2001 stod hon som kunglig brud i Monaco i en klänning med 50 meter sidenduchess och 40 tusen Swarowskikristaller, designad av Giorgio Armani. Wow, vilken brud Charlene var!

Furstinnan Charlene och prins Alberts på sitt bröllop 2011
Furstinnan Charlene och prins Albert 2011

Prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleines kärleksliv har verkligen sett ljuset och mörkret. Men den där sommardagen den 8 juni 2013 var hon lyckligare än någonsin! Då stod hon som brud i Slottskyrkan i Stockholm när hon och finansmannen Christopher O’Neill lovade varandra evig kärlek.

Hon träffade Chris via gemensamma vänner och de visade sig tillsammans för första gången i januari 2011 och sedan gick det snabbt!

Annons

Prinsessan Madeleine strålade i en magisk brudklänning av Valentino Garavani, som bland annat bestod av elfenbensfärgad Chantillyspets. Så vacker hon var som brud!

Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neills bröllop 2015
Prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill 2015

Sofia Hellqvist

Att tjejen från Älvdalen, Sofia Hellqvist, hade ett förhållande med Sveriges prins framkom i januari 2010. De hade träffat varandra sommaren innan i Båstad och det slog gnistor direkt!

Den 13 juni 2015 stod Sofia som brud i Slottskyrkan i Kungliga slottet i Stockholm. Då fick hon äntligen sin älskade prins och hon blev prinsessan Sofia av Sverige, hertiginna av Värmland.

Prinsessan Sofia och Carl Philip vigdes den 13 juni 2015 i Slottskyrkan i Kungliga slottet.
Prinsessan Sofia och Carl Philip vigdes den 13 juni 2015 i Slottskyrkan i Kungliga slottet.

Foto: Stella Pictures, IBL, Jesper Sunesen

Annons