Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Danska hovet bekräftar: Sorgliga beskedet om Frederik och Mary

12 jan, 2023, 08:30 

Nu kommenterar det danska kungahuset situationen.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Victorias utpekade svärfar död – djupa sorgen i svenska kungafamiljenBrand logo
Victorias utpekade svärfar död – djupa sorgen i svenska kungafamiljen

2022 var inte ett rofyllt år för kungahusen i Europa. I Storbritannien förlorade man sin älskade drottning Elizabeth, och prövades rejält av prins Harrys anklagelser. Lugnare var det inte i Danmark, där drottning Margrethe hamnade mitt i ett stormigt titel-bråk.

Och oturen skulle inte lämnas i 2022. Nu inleds året med ett tragiskt besked.

Drottning Margrethes oväntade ord om sonen

Det kan inte ha varit en lätt uppgift för Margrethe att slå sig ned och fila på sitt årliga nyårstal. Det fanns ju mycket att säga – och kanske inte säga. Inför talet var frågorna många. Ska Margrethe påtala den kris kungahuset befann, och befinner sig i?

Svaret blev ja.

– Jag omfamnar hela min familj med stor kärlek hela tiden. Svårigheter och meningsskiljaktigheter kan uppstå i vilken familj som helst, inklusive min. Hela landet har bevittnat detta, sa Margrethe ärligt i talet och fortsatte:

Annons

– Att relationen med prins Joachim och prinsessan Marie har hamnat i svårigheter gör mig ont.

Hon lämnade danskarna med ett hopp om framtiden, och såg ljust på att familjerelationen ska repa sig. Men det tog inte lång tid alls innan nästa kris drabbat kungafamiljen.

Danska hovet bekräftar Frederik och Marys sorg

Det var under tisdagskvällen som det oerhört tråkiga beskedet nådde världen. Den grekiska ex-kungen Konstantin har avlidit, 82 år gammal. Han kämpade med hälsan, och omgiven av familj somnade han till rofyllt in.

Konstantins livskärlek var ingen mindre än Anne-Marie, drottning Margrethes syster. De var gifta i hela 58 år innan döden skilde dem åt, och Konstantin blev en självklar del i den danska kungafamiljen.

Sorgen är därför nu stor, inte minst för kronprins Frederik och kronprinsessan Mary. Det danska hovet bekräftar att de sörjer Konstantin i ett uttalande på Instagram, och kommer med beskedet att hela den danska familjen är i sorg.

Annons

"Det är med stor sorg som HM Drottningen och Kungafamiljen har tagit emot beskedet att HM Kung Konstantin II av Grekland gick bort på tisdagskvällen. Vid denna tidpunkt går kungafamiljens tankar till HM Drottning Anne-Marie och hela den grekiska familjen" Skriver de bland annat.

Ex-kung Konstantin, kronprins Frederik och ex-drottning Anne-Marie
Vid otaliga sammanhang har de funnits där vid Frederik, Konstantin och Anne-Marie. Här år 2000.

Deltog på kronprins Frederiks bröllop

Anne-Marie är kronprins Frederiks moster, och de har en oerhört fin relation. Det är därför ett tungt besked som kronprinsen nåddes av under tisdagen.

Konstantin och Anne-Marie medverkade på många milstolpar i kronprinsparets liv. Bröllopet 2004, Frederiks 50-års firande 2018 för att nämna några. Konstantin har ju funnits i Frederiks liv sedan födseln, så det är ett stort tomrum han lämnar efter sig.

Drottning Anne-Marie och exkung Konstantin på kronprins Frederiks 50-års firande
Anne-Marie och Konstantin hade breda leenden på läpparna under kronprins Frederiks pampiga 50-års firande.

Ex-kung Konstantin II blev 82 år gammal, och levde tillsammans med Anne-Marie i Aten innan han gick bort.

Foto: TT

Annons