Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Abba-stjärnornas stora konflikt – mitt under återföreningen

09 dec, 2021, 17:00 
Abba och Björn Ulvaeus
Abba har hamnat i en stor konflikt mitt under sin stora återförening.
Annons
ABBA återförenas och släpper nytt – se filmen!Brand logo
ABBA återförenas och släpper nytt – se filmen!

Abba stod för en av årets mäktigaste comebacks. Tidigare i vintras släpptes "Voyage" – gruppens första album på åtskilliga decennier.

Agnetha Fältskog berättade i Sveriges Radio att hon var väldigt nöjd med hur återföreningen gått.

– Vi är så glada, allihop i gruppen, och tacksamma, och rörda över det här enorma mottagandet vi får. Det känns jätteskönt och varmt i kroppen, har hon sagt i en intervju med Sveriges Radio.

Abba-stjärnorna i storbråk – mitt under återförening

Men mitt under återföreningen har bandet hamnat i en allvarlig konflikt. Så pass allvarlig att saken kanske måste avgöras i domstol.

Abba har nämligen lämnat in en stämningsansökan mot ett brittiskt coverband. I handlingarna, som lämnades in på distriksdomstolen på Manhattan, anklagas coverbandet Abba Mania för att ha agerat som "parasiter".

Abba har vid flera tillfällen bett bandet slutat använda namnet "Abba Mania" i olika sammanhang. De har föreslagit att bandet ska kalla sig "Abba Tribute" istället – men inte fått något gehör.

Annons

Abba Mania har funnits sedan 1999. De har spelat på flera ansedda konserthallar runtom i världen, bland annat i London.

De har också fått goda vitsord för sina föreställningar.

"Abba Mania är hejdlöst underhållande och det är svårt att se att detta inte är exakt vad West End behöver nu när de försöker få tillbaka publiken igen", skriver en recensent om bandet.

Abba fick själva blandade recensioner för "Voyage".

"Inget på 'Voyage' befinner sig i samma solsystem som en 'SOS', en 'Knowing me, knowing you' eller en 'Dancing queen'", skriver Markus Larsson på Aftonbladet.

"Musiken uttrycker alltid en avundsvärd optimism, hur sorgsen den är, något som de bland annat delar med generationskamraterna i Beatles. Inget egentligen för sent eller omöjligt, ljuset slocknar inte så länge en refräng varar. Men inte ens Abba kan återskapa sig själv. Den tiden är förbi och kommer aldrig igen."

Annons