Därför missade Björn Hellberg vännen Ingvar Oldsbergs begravning

Björn Hellberg och Ingvar Oldsberg

JANERIK HENRIKSSON / TT

När Ingvar Oldsberg begravdes var inte den nära vännen Björn Hellberg på plats.

Ingvar Oldsberg är död – familjens ord om sorgen
0:35

Efter reklamen: Ingvar Oldsberg är död – familjens ord om sorgen

(0:35)

Slå på ljud

Det var med stor sorg som Sverige nåddes av det tragiska beskedet att TV-legendaren Ingvar Oldsberg avlidit 76 år gammal. Efter en kort tids sjukdom gick han bort den 10 februari, och sörjs av både vänner och svenska folket. På onsdagen var det dags för Oldsbergs nära och kära att ta ett sista avsked i Råda Kyrka strax utanför Göteborg. Många bekanta ansikten var på plats, som journalisten Janne Josefsson och programledaren Lasse Kronér.

Men en av Ingvars nära vänner tvingades tyvärr missa ceremonin. På spåret-kollegan Björn Hellberg råkade ut för en oturlig olycka, som stoppade honom från att medverka på plats. Till Aftonbladet berättar han om händelsen.

–Det var en så banal olycka. Jag snubblade på en kabel mitt på torget hemma i Laholm och jag slog mig ordentligt så armen blev helt blåsvart, säger han.

Allvarlig axel- och armskada

Trots ihärdiga försök att ta sig till begravningen satte olyckan stopp för det. Fallolyckan resulterade i en allvarlig skada, och Hellberg har fått rådet att stanna hemma och vila i upp till fyra veckor.

Det var självklart oerhört tråkigt Björn att inte kunde ta ett sista avsked av sin vän på plats, men då ceremonin gick att följa digitalt fick han ändå vara med på begravningen, på 20 mils avstånd.

– Det gjorde att man kände sig delaktig i det hela, berättar Hellberg för Aftonbladet.

Kollegor i 50 år

Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg har en lång historia tillsammans i TV-rutan. Radarparet ledde långköraren På spåret tillsammans mellan åren 1995-2009, Oldsberg som programledare och Hellberg som domare. Ingvar Oldsberg var dessutom med och utvecklade konceptet På spåret, som skulle visa sig bli ett av våra mest omtyckta program. Det många inte vet är att Oldsberg dessutom skrev de kluriga "Vart är vi på väg"-ledtrådarna själv.

Duon har sedan dess synts i flera olika TV-sammanhang, inte minst när det kommer till frågesport. Oldsberg och Hellberg gjorde frågesports-revansch i programmet Slaget om Sverige som hade premiär 2011, och några år senare med Sverigequizen. Den sista gången vi såg Oldsberg som programledare var 2017 i Bingolotto.

Foto: TT

LÄS MER: Kärlekens sista ord till Ingvar Oldsberg – tog känslosamt farväl

LÄS MER: Familjens sista vilja för Ingvar Oldsberg – avslöjandet inför begravningen

LÄS MER: Dotterns sista ord till Ingvar Oldsberg