Tilde de Paula Eby i splittring med Carina Bergfeldt

Tilde de Paula Eby har gått emot Carina Bergfeldts tanke helt.
Slå på ljud

Tilde de Paula Eby har stora planer på gång. Vi har sett henne i Nyhetsmorgon och Efter Fem – intervjuprogram med storpublik. Men nu ska hon för första gången få en egen talkshow!

Tilde kom till sitt gamla program Nyhetsmorgon i veckan för att berätta om den stora nyheten.

– Jag har varit programledare på TV4 i ungefär 25 år och flera gånger fått frågan, ska du inte göra ett program under eget namn? Och jag har bara sagt nej nej nej, det går inte, det är för läskigt. Sedan började jag närma mig 50 och då vet jag inte vad som hände, jag tänkte: det låter kul, vi kör, säger Tilde, vars program ska sändas från Junibackens terrass på Djurgården i Stockholm.

Tilde de Paula Eby och Carina Bergfeldt i splittring

Tilde de Paula Eby och Carina Bergfeldt

Tilde de Paula Eby och Carina Bergfeldt har olika filosofier när det gäller en viktig sak.

Vad programmet ska heta? "Tilde". Ett självklart, men också lite kontroversiellt val.

När Carina Bergfeldt skulle ha sin talkshow såg hon till att den hette just Carina Bergfeldt – hennes fullständiga namn. Hon hade identifierat en olycklig trend: att kvinnors program nästan uteslutande innehöll bara deras förnamn medan männen fick vara sitt efternamn.

"På journalisthögskolan varnade lärare oss för att vi har en tendens att kalla kvinnor vid förnamn i artiklar utan att reflektera över det. 'Lärarinnan Birgitta berättar om överfallet', versus 'Direktör Johansson'.Tänk bara på USA-valet för fyra år sedan. Jag fick bita mig i tungan många gånger för att inte säga 'Hillary och Trump' när jag pratade om kandidaterna. Vi pratar nu om vad programmet ska heta, och instinktivt känner jag att jag är mer 'Carina' än 'Bergfeldt', men samtidigt vill jag inte gå i den traditionella fällan", skrev Carina på Instagram.

"Russinen i kakan"

Men här hittar vi en splittring med hennes TV4-rival. Tilde har uppenbarligen inte resonerat på liknande vis, när hon döpte programmet till "Tilde".

Tilde berättade lite mer om konceptet när hon gästade Nyhetsmorgon.

– Det viktiga är att det ska vara aktuellt. Vi sänder ju live. De flesta talkshowsen är ju bandade och så klipper man ihop russinen i kakan, men vi tänkte att vi kör live. För då får man möjlighet att plocka upp saker som händer nu, sa Tilde.

”Tilde” direktsänds i sex avsnitt på fredagar med start den 9 juli klockan 20:00 i TV4 och TV4 Play.

LÄS MER: Folkkära julvärdarna som försvann ur rutan – det gör de idag

LÄS MER: Lars Lerin berättar – julen han var nära att förlora allt

LÄS MER: Babben Larssons liv med nya kärleken: "Största lyckokänslan"

LÄS MER: Julvärdarnas okända tragedier: "Slutade fira jul"

LÄS MER: Kungliga älskarinnorna träder fram – avslöjar allt

LÄS MER: Mona Tumbas kärlekskamp: ”Jag förlät Sven för otroheten”

LÄS MER: Kartläggning! Så har kungligheterna brutit mot corona-restriktionerna