Annons

Annons

Silvias viktiga markering: “Vi får inte glömma, även om det gör ont”


Läs drottningens starka tal.

Silvia-forintelsen-ibl

I dag skänker drottningen kunglig glans över Micael Bindefelds stipendieutdelning till minne av Förintelsen. Platsen är Dramaten i Stockholm och det var en samlad Silvia som steg in i Guldfoajen, klädd i en mörkröd klänning och vita pärlor.

– Varje människas liv är en historia. De flesta faller i glömska. Men det finns historier vi inte får glömma, även om det gör ont att minnas. Jag är övertygad om att detta stipendium är ett viktigt bidrag, sa hon i sitt tal.

Årets stipendiat är kompositören Jacob Mühlrad, vars morfar befriades från ett koncentrationsläger och därefter flyttade till Sverige. Priset har Jacob fått för sina musikaliska stycken om morfadern. Drottningen fortsatte:

– Musiken är ett språk som talar direkt till våra hjärtan. Jacob har gjort en stor och viktig gärning. Jag hoppas att många människor får ta del av det.

Vi träffade också kungavännen och H&M-vd:n Karl-Johan Persson som, även han, var tagen av stundens allvar.

– Jag tycker att det är jättebra att drottningen är här och delar ut priset, sa han.

Av Ellen Myrgård Lindén
Foto IBL

Annons
(407)
(0)
Annons

Annons


Annons


Kommentera här!

22 kommentarer till “Silvias viktiga markering: “Vi får inte glömma, även om det gör ont””

 1. En viktig dag att minnas, och i synnerhet nu när antisemitismen ökat lavinartat i Sverige under de senare åren. Åtskilliga svenskjudiska familjer har nu flyttat till Israel läste jag om i någon israelisk tidning, så långt har det nu gått!
  Finns dessa kippavandringar kvar?

  1. Alldeles oavsett vilken inställning man har till det forna Sovjetunionen som samhällsformation eller dagens putinska Ryssland, så är det ett historiskt faktum, att Röda armén krossade det nazistiska Tyskland på slagfälten i öst. Och för det var sovjetmakten beredd att betala ett ohyggligt högt pris. Och gjorde också det.

  2. Historikern!
   Sovjet krossade en diktatur och upprättade en annan.
   Vidare var landet utöver Nazityskland en nation som initierade WWII med sitt våldsamma anfall på Finland, Baltikum och östra Polen. Röda Armén förtjänar NOLL uppskattning

  3. Men Röda Armén våldtog kvinliga fångar och alla ryska fångar fick bara flytta till ryska läger; de flesta blev aldrig befriad.

  4. Historikern

   F’låt att jag frågar men .. hur många “Historikern” finns det här? Det här är den tredje avataren jag upptäcker & undrar om det är olika personer eller samma?

 2. Det var ett klokt beslut.
  Jag kan hålla med “Tomine” om de vanliga ryssarnas nedtystade bidrag till Hitlers nederlag. Det betyder INTE att jag hyllar Stalin. USA kom med i kriget först när Japan bombade Pearl Habor.

 3. Det som skrämmer mig mest är att det har blivit normalt att hata, man hatar flyktingar tex.
  Flyktingarna är skuld till allt som händer.
  De får för fina lägenheter, för mycket att äta osv.
  Tyvärr är det ju lätt att hata idag, särskilt med hjälp av de sociala medierna, där skrivs att flyktingar ska gasas, var är Adolph osv. Hatet har smugit in i samhället igen och motarbetas inte tillräckligt

 4. Folkmordet i t ex Rwanda (hutu kontra tutsi) då nära 1 million människor dödades uppmärksammas inte med ett enda ord, aldrig någonsin. Jag bara undrar varför.

  1. cilla

   Instämmer!Det var ett fruktansvärt folkmord! Jag tror att orsaken till att det inte är lika framträdande beror på att det inte startade ännu ett världskrig. Kanske också för att Förintelsen inte bara drabbade judar utan alla som inte hyllade Adolf, alla som tänkte annorlunda, det innebar tortyr & med experiment & så mycket mer ofattbart.

 5. Stefan, du glömde befriande av Nord-Norge i din kommentar. Min pappa var en av de första som kom utur tunnlarna där över tretusen människor bodde under tyskarnas belägring vid Ryska gränsen..Tyska soldater blev ju fraktad norrut med tåg genom det “Neutrala Sverige” för att komma upp till Nordkalotten..Så ja, Ryska Hären skall ha den kredit de förtjänar!!Kan inte jämföra detta med dagens politik!

  1. Grema 56
   AMEN
   Kanske dags för en skål i rysk vodka med sort kaviar till.
   Vi med bakgrund från ett ockuperat land ser på den röde armén på ett annat sett.
   Vi vet vad den tyska försvarsmakten var i stånd till.

  2. grema56 & Tomine

   Jag har just läst en biografi från WW2 men inget om Röda Armén. Naturligtvis vet jag att den fanns men så långt norr sträckte sig inte biografin. Jag fick ändå en inblick i hur Norska folket måste ha haft det & det var mycket intressant & samtidigt skrämmande läsning!

Visa alla kommentarer

😃

😄 😃 😀 😊 ☺ 😉 😍 😘 😚 😗 😙 😜 😝 😛 😳 😁 😔 😌 😒 😞 😣 😢 😂 😭 😪 😥 😰 😅 😓 😩 😫 😨 😱 😠 😡 😤 😖 😆 😋 😷 😎 😴 😵 😲 😟 😦 😧 😮 😬 😐 😕 😯 😶 😇 😏 😑 💂 👶 👦 👧 👨 👩 👴 👵 👱 👼 👸 🎩 👑 👒 👟 👞 👡 👠 👢 👕 👔 👚 👗 🎽 👖 👘 👜 👝 👛 🎀 🌂 💄💛 💙 💜 💚 ❤ 💔 💗 💓 💕 💖 💞 💘 💍 💎💐 🌸 🌷 🍀 🌹 🌻 🌺 🍁 🌱 🌼🌞 🌝 🌚 🌔 🌕 🌜 🌛 🌙 🌍 ⭐ ☀ ⛅ ☁ ⚡ ☔ ❄ ⛄

(Obligatorisk)

Annons

Laddar