Annons

Annons

Sten Nordin om nya rollen som landshövding: “Tackade ja utan att fråga min fru”

Sten Nordin om nya rollen som landshövding:

Efter många år i politikens hetluft fick Sten Nordin frågan om att bli landshövding i Blekinge. Även om han knappt satt sin fot där tackade han ja direkt utan att fråga hustrun Hanna. Vi hälsade på dem i residenset i Karlskrona.

Som politiker och nu som landshövding är det inte alltid tiden räcker till för att hålla kroppen i trim, det har nya landshövdingen i Blekinge, Sten Nordin, fått erfara. Det är många sammanträden och plenum, som får gå före.

Annons

Men när kronprinsessan Victoria besökte Blekinge i april fick länets styrande en rejäl motionsrunda på köpet. Kronprinsessan höll bra takt på sin femte landskapsvandring genom Sverige och man vandrade runt i Ronneby brunnspark och Södra Brunnsskogen, en tur på cirka en mil.

Sten Nordin välkomnade kronprinsessan Victoria i Blekinge.

Sten Nordin välkomnade kronprinsessan Victoria i Blekinge.

Sten Nordin berättar att kronprinsessan höll ett bra tempo, så det gällde att hänga med. Man besökte bland annat Blekinge brukshundsklubbar, Fågeltornet och Trollsjön.

– Men vi försöker numera gå en promenad på 10 000 steg varje dag, betonar Sten, som liksom hustrun Hanna har stegräknare i fickan. En hel del steg går dock åt till att gå runt i det rymliga residenset som är över 1 000 kvadratmeter stort.

Hemma hos Sten Nordin.

Det var förra året som före detta riksdagsmannen och moderatpolitikern Sten Nordin, som varit borgarråd i Stockholm i sammanlagt 18 år, utsågs till landshövding. Han satt i godan ro och åt lunch på restaurang Gondolen med en god vän en fredag i juni när civilminister Ardalan Shekabi ringde och frågade om han kunde tänka sig att ta över landshövdingsstolen i Blekinge län.

– Jag hade knappt varit i Blekinge, bara åkt bil igenom landskapet. Men jag tyckte det lät som en spännande utmaning så jag sa ja! Jag ringde inte ens hem och frågade Hanna vad hon tyckte, förklarar Sten.

När hustrun informerats blev det inte heller, som Sten känt på sig, inte någon utskällning – tvärtom.

– Jag tyckte det lät jätteroligt, förklarar Hanna, som alltid varit den första att peppa sin man när han stått inför ett beslut, som då han uppmanades att för andra gången gå in som borgarråd efter avgående Kristina Axén 2008. Han hade då tidigare varit borgarråd 1994-2006 och därefter riksdagsman.

Läs mer: Äntligen fick Blekinge sin första hertiginna!

Hanna och Sten Nordin.

Hanna och Sten Nordin.

Det blev några resor fram och tillbaka till Karlskrona innan flyttlasset gick: ganska tomt ska sägas, för det en hel del av bohaget finns kvar hemma i lägenheten på Östermalm.

– Vi bodde till en början i ett gästrum, som vi möblerade med en säng, som vi köpte på Mio. Men sedan har vi fyllt på lite eftersom och nu fått ett trivsamt boende som verkligen känns som ett hem.

Livet som landshövding är intensivt med många besök och olika tillställningar där husfrun Karin Abramsson och kocken Bosse Svensson skickligt står för trakteringen. Med bistånd från landshövdingeparet förstås, för båda är matroade och matglada. Men takten är ändå betydligt lugnare än inom politiken.

– Vi har faktiskt fått en mycket bättre tillvaro nu så till vida att vi hinner umgås mycket mer. Även om vi har mycket representation har vi flera sköna hemmakvällar, då man kan krypa ihop i soffan framför tv:n eller äta en god måltid i lugn och ro tillsammans.

Hemma hos Sten Nordin.

Som politiker var hemmakvällarna en sällsynt och ofta icke existerande lyx, menar Sten. Hanna har dock aldrig klagat. Och hon har själv haft ett ganska digert dagsprogram via sin anställning i Sveriges Human Resources Förening, där hon arbetat som personalvetare. Hon slutade 2015 och har sedan dess haft olika styrelseuppdrag och varit aktiv i Svenska Kyrkan, bland annat som kyrkvärd i Oscars församling. Hon har även gått lärarhögskolan och arbetat som förskollärare i tio år, samt suttit i landstinget och i tandvårdsnämnden.

Uppdraget som landshövding låg ganska rätt i tiden eftersom de två barnen, Emma och Carl-Johan, nu är vuxna och utflugna. Residenset i Karlskrona är väl värt ett besök. Det är Sveriges yngsta, men historiskt så till vida att det var det första att hysa Sveriges första kvinnliga landshövding, Camilla Odnoff, som kom hit 1974. Det är en del av det nionde svenska världsarvet – Örlogsstaden Karlskrona på Trossö – på Unescos prestigefyllda världsarvslista.

Hemma hos Sten Nordin.

Residenset ligger vid Kungsbron, mitt i staden och är byggt som en engelsk patriciervilla. Tomten inköptes av statsverket med en fastighet som då tillhörde prins Oscar, som var bror till kung Gustaf V. Detta hus flyttades till Ronneby, där det fortfarande finns kvar. Arkitekt till den nya byggnaden var Gustaf Lindgren som bland annat ritat Härlandafängelset i Göteborg och Centralfängelset i Malmö.

Lindgren arbetade gärna med historiska arkitekturstilar och i Karlskrona har 1700-talet gett inspiration till residensets exteriör. Det stod färdigt 1911. De olika rummen är grupperade kring en stor hall. Hjärtat i bostaden är den stora matsalen i grönt med marina symboler och Gustaf V:s namnskiffer. Huset har renoverats vid olika tillfällen, senast i början av 2000-talet.

Hemma hos Sten Nordin.

Det var politiken, som sammanförde paret Nordin. Hanna, som är född 1962 pluggade i Stockholm och var även aktiv i den moderata studentföreningen Heimdal. Sten, född 1956, läste företagsekonomi i Uppsala och var ordförande i Heimdal där. Han började med politik i unga år, dock utan att vara fokuserad på att bli politiker på heltid. De träffades via gemensamma vänner men det skulle dröja ett tag innan de blev ett par.

Den nu alltid eleganta och välklädda Hanna var då en helt annan typ, berättar hon, ganska punkaktig och med kläder som stack ut. Sten bjöd Hanna på middag på en restaurang på Söder som hette Caina och Hanna bjöd lite senare hem Sten på middag. Med en varmrätt som varken då eller nu föll honom i smaken, men som var väldigt inne på den tiden: flygande Jakob med kyckling, bananer, jordnötter och grädde. Men han åt snällt upp och återgäldade sedan måltiden med att bjuda Hanna på något som hon absolut inte gillade: grönmögelost! I dag är man mer samstämda vad gäller maten och förenas också av ett stort intresse för kultur, inte minst opera, och de missar sällan en operapremiär.

Förutom de båda bostäderna i Stockholm och i Karlskrona har paret Nordin också två sommarhus, ett i Västervik och ett på Gotland. Men man hinner också med en och annan semesterresa, gärna till någon storstad med London och New York där de gärna ser opera och teater.

Läs mer: Victoria lärde känna prinsessan Adriennes hertiginnedöme

Av: Ann Löfberg

Foto: Håkan E Bengtsson

(0)
(0)
Annons

Annons


Annons


Kommentera här!

(Obligatorisk)

Annons

Laddar