Annons

Annons

Kungliga hundarna med på firandet – se bilderna från 17 maj


I dag hurrar vi för Norge!

Rött, blått och vitt är färgerna som gäller i Norge denna dag då deras stora nationaldag firas. Och som vanligt är den norska kungafamiljen med på festligheterna, uppklädda i nationaldräkter. Och till skillnad mot den svenska kungafamiljen bär även männen, kronprins Haakon och prins Sverre Magnus, de traditionella kläderna.

Annons

Med på den kungliga trappan fanns som vanligt även familjens hundar Milly Kakao och Muffins Kråkebolle med fina rosetter kring halsen. Prinsessan Ingrid Alexandra och prins Sverre Magnus höll i hundarnas koppel.

Traditionen med att kungligheterna firar in nationaldagen på detta sätt startade redan år 1906 och har pågått sedan dess.

Foto IBL

(1.16k)
(0)
Annons

Annons


Annons


Kommentera här!

32 kommentarer till “Kungliga hundarna med på firandet – se bilderna från 17 maj”

 1. Gratulerer med dagen Norge og Kongefamilen. Flott feiring av en stolt Nation som feirer det norske demokratiet og Grunnloven – vi feirer friheten med de viktigste vi har – den neste generasjon og håpet om at de får fortsette å leve i dette flotte demokratiet , der menneskeverdet er i høysete!

  1. Var det inte den östra delen av det historiska svenska hjärtlandet som du särskilt slöt till den klappande barmen?
   Vill nog minnas det.

 2. Det är fantastiskt att en familj v i l l ägna sig åt att vara representant för sitt folk, generation efter generation. Tänk vad trevligt om varje land hade det så.

  Jag har upplevt 17:e maj några gånger från tidig morgon till sent på kvällen, och det är f ö r nationalistiskt. Firas, skall det, men………

  Finns många fina bonader/folkdräkter, speciellt den för Sogn.

  1. Norge gör helt rätt och har ALL anledning att fira, att sedan den förvirrade och senile Karl XIII styrd av Karl Johan Bernadotte våldförde sig på Norge är bara ett pinsamt kapitel i svensk historia!

  2. Nå går vi i tog tidlig på dagen og resten av dagen har vi det gøy med leker som egg eller potetløp, sekkeløp, postløp(løpe fra sted til sted å løse oppgaver), morsomme fotballkamper som blindefotball, underholdning og god mat. Barna spiser så mye pølse og is de klarer. Så har vanskelig for å se ditt problem. VI i Norge liker nå i all fall å både feire nasjonaldagen og leke med familie og venner. Så vi får feire våre forskjeller når det kommer til nasjonaldagen, men å kalle det nasjonalistisk 😉

 3. Selvom både Norges og Danmarks kongehus er af slægten Glücksburg, så er vores traditioner med kongelig deltagelse meget forskellige, når det gælder officielle og protokolmæssige begivenheder.
  Vores nationaldag, kaldet Grundlovsdagen (5. juni), fejres kun politisk uden at kongehuset deltager i noget den dag. Det er dagen, hvor politikerne tager rundt i landet, holder taler og møder folket.
  PS: Hvor starter Kronprinsparret dagen…… det ligner ikke Skaugum eller er det ?

  1. Kronprinsparet starter alltid 17. Mai med å ta i mot barnetoget når det kommer forbi Skaugum ca kl 08:15. Etterpå drar de inn til slottet og er klar 10:30 til å entre balkongen. Etter 3,5 time på balkongen er det kongelig lunsj med slekt og venner. Senere på dagen gjør de som oss andre har det gøy med familie og venner, og noen ganger har de kongelige også kongeparet dratt på besøk etter diverse offisielle innbydelser alt fra private kaffebesøk til feiringer på skoler og parker.

 4. Och svenska generalkonsulatet i Jerusalem ställer in Sveriges Nationaldag den 6 juni för att den sammanfaller med Ramadan.

  1. Så blir det när man lever i ett land som inte har hatt sin frihet utan varit okkuperad eller varit lillebror i en union. Annars upplever jag (med bolig i båda S och N) att svenskar är mycket nationalistiska. Jag tror nationalism är bra i vår tid. Våga älska era länder!

 5. UllaZ Sv.generalkonsulatet är i ett främmande land.Då ska de ta hänsyn till seder o bruk i värdlandet.

 6. Vilken lycklig och fin familj! Så roligt att även hundarna får vara med på ett hörn.

 7. Ja gratulerer med dagen! som jag också skrev till min norska väninna idag.

  Ordning med norrmännen. Inte bara männen är också prydligt klädda en dag som denna, t o m hundarna har pyntat sig.

  Såg Året med norska kungafamiljen. Beundrar drottning Sonja. Hon går fortfarande på tur i höga berg, trots 80 fyllda. Så ser hon också fräsch och hälsosam ut.
  I programmet var hon även ute och plockade skräp.. tillsammans med Mette- Marit. När får i se Silvia göra detta?

 8. SD viste selvfølgelig ikke bilder fra Slottsbalkongen ,der Mette-Marit var meget elegant og minnet svært om Jacqueline Kennedy – Mette-Marit var strålende flott i norske farger – det samme Dronning Sonja i hel hvitt. Her gikk SDs lesere igjen glipp av bilder av feiende flotte representanter for Norge !

 9. Kerstin, det är en skillnad om ett konsulat som representerar ett land gör något eller om Du har en privat fest och vill bjuda. Muslimer på lunch när de har ramadan.
  Att man ska ta hänsyn till varandra och respektera andras seder är en självklarhet.
  Tyvärr sällan ömsesidig

 10. Nu är det 18:e maj, så då må det väl vara mig förlåtet där på andra sidan Kölen om jag för det koslige Norge påminner om en viss Trygve Lie.
  Dennes agerande, som medlem av exilregeringen mot Folke Bernadotte och hans Vita bussar och senare som FNs generalsekreterare när Bernadotte medlade i Palestinakonflikten, är båda exempel på det klassiska dubbelspelet.
  För brödrafolkens fortsatta väl är det nog säkrast att vi gör som den svenske kungen rekommenderar när det bränner till: vänder blad!

  1. Sverige har vel sine egne blad å vende – når det er snakk om 2. verdenskrig !!

  2. undrende!

   För de oupplysta:
   Karlsson, B., Handel och moral. Sveriges ekonomiska relationer till Nazi-Tyskland.
   Fotnot
   Birgit Karlsson är professor i ekonomisk historia vid Göteborgs universitet

 11. Ulla Z – 17 maj 16:39
  Skojar du nu med oss, eller är det verkligen så illa?
  Och nej Kerstin Bergström, det har verkligen inte med saken att göra!
  Nationaldagen firas 6 juni bland svenskar över hela världen, punkt slut!

Visa alla kommentarer

😃

😄 😃 😀 😊 ☺ 😉 😍 😘 😚 😗 😙 😜 😝 😛 😳 😁 😔 😌 😒 😞 😣 😢 😂 😭 😪 😥 😰 😅 😓 😩 😫 😨 😱 😠 😡 😤 😖 😆 😋 😷 😎 😴 😵 😲 😟 😦 😧 😮 😬 😐 😕 😯 😶 😇 😏 😑 💂 👶 👦 👧 👨 👩 👴 👵 👱 👼 👸 🎩 👑 👒 👟 👞 👡 👠 👢 👕 👔 👚 👗 🎽 👖 👘 👜 👝 👛 🎀 🌂 💄💛 💙 💜 💚 ❤ 💔 💗 💓 💕 💖 💞 💘 💍 💎💐 🌸 🌷 🍀 🌹 🌻 🌺 🍁 🌱 🌼🌞 🌝 🌚 🌔 🌕 🌜 🌛 🌙 🌍 ⭐ ☀ ⛅ ☁ ⚡ ☔ ❄ ⛄

(Obligatorisk)

Annons

Laddar