Annons


Annons

Daniel om Estelles intresse: “Hon är ganska aktiv!”


Vi mötte Sveriges hälsoprins i Hagaparken.

Många barn och ungdomar sitter stilla för mycket och rör på sig för lite och det vill prins Daniel ändra på. Han brinner för att förbättra barns hälsa och genom sin organisation Gen Pep var han därför med och arrangerade Idrottens Dag, som för femte året gick av stapeln i Hagaparken intill Haga slott.

Annons

Prins Daniels Lopp hade samlat 1500 barn mellan 6 och 12 år och alla vann och alla fick medalj. Dessutom var det full aktivitet på den stora gräsmattan framför Koppartälten. Barnen kunde pröva på hela 58 olika sporter och prinsessan Estelle valde ishockey. Under tiden fick Svensk Damtidning en pratstund med Sveriges hälsoprins.

Prins Daniel med vår reporter Helena Wiklund i Hagaparken.

Det är härligt att se barnen här, de springer med sådan glädje.

– Ja, det är underbart! Det är ju just den här rörelseglädjen som man vill att de ska hitta. Och väldigt många har aldrig varit med i ett lopp förut. Våra kroppar är gjorda för att röra sig, men barn och ungdomar sitter stilla i snitt 9 timmar om dagen. De gör ju som vi föräldrar gör, så det gäller att vi är bra förebilder. Jag tror att man ska försöka lägga till positiva vanor och fokusera på dem och inte på de mindre bra sakerna som man gör.

– Men det är också viktigt att samhället tar ett ansvar, för det är inte alla som har bra förutsättningar hemifrån. Det kan inte bara vara barn till föräldrar som är privilegierade som ska ges möjligheten att röra på sig.

Prinsessan Estelle var precis här och kikade, är det hennes tur att vara med och springa nästa år?
– Ja, vi får väl se, om hon känner för det. Hon är ganska aktiv!

Foto: IBL

(852)
(0)
Annons

Annons


Annons


Kommentera här!

21 kommentarer till “Daniel om Estelles intresse: “Hon är ganska aktiv!””

 1. Märkligt att Daniel inte kunde vara med och peppa för någon av de organisationer som redan finns här i Sverige och som är fokuserade på idrott och hälsa, istället för att bilda en ny. Är de redan svenska organisationerna så mossiga av sig att det blev helt uteslutet för honom att göra reklam för någon av dem?

 2. Varför ska alla barn vinna idag? Även på skoj? När man “tävlar” ska man ju utveckla en vilja att vinna, inte bara få 1sta pris för att man har varit med… Sen när man inte får ett pris, så blir det ju problem… Man lär sig när man är ung. På tal om att röra sig, det är faktiskt föräldrars uppgift att se till att deas barn rör på sig. Även om man ej har pengar finns det saker att göra… Jag tror inte att folk giter idag…

 3. EllaBellaBingo:
  Daniels organisation har annorlunda innehåll, precis som vilken affär eller företag som helst!

  Så du tycker han skulle “lägga sig i” en redan befintlig vanlig organisation? Där är du helt ute och “cyklar”!!

 4. Jag förstår fortfarande inte detta med att barn från mindre välbärgade familjer plötsligt inte kan röra på sig.
  När jag var liten var vi alltid ute och lekte i trädgården (springa runt huset, bl.a.), skogen, skolgården osv..
  Det känns snarare som alla dessa påklistrade aktiviteter skapar handlingsförlamade barn, som inte längre kan använda fantasin. När jag jobbade på förskola för bara några år sedan, så visste inte barnen vad de skulle göra i skogen.. Och när jag var liten hittade vi på massor med lekar och skapade egna små världar av pinnar, kottar etc. Och det kostade ingenting… Det är inställningen som har förändrats anser jag. Alla vill inte spela hockey och det är inte en mänsklig rättighet att spela hockey..

  1. Midnattsol,
   Mycket bra kommentar! Vi måste uppmuntra barnens egen fantasi istället för att tillrättalägga allt.

 5. Midnattsol:
  Visst var det så förr, som du säger! Jag tror inte påklistrade aktiviteter skapar handlingsförlamning.

  Tror mer på “drogen” paddorna/datorn/mobilens utbud, ja även filmer som hyrs på TV.
  Föräldrarna orkar inte schemalägga det till ex en 1 tim/dag.

 6. Intressant att Daniel, som inte kommer fran “priviligierade forhallanden”, tycker att det ar barn till priviligierade som far mojlighet att rora pa sig. Ar han sjalv nagon form av unikum, eller skulle han kunna applicera sin egen uppvaxt pa den stora gruppen? Det finns ju ett och annat barn som vaxer upp utanfor Solnaomradet.

 7. Midnattssol när jag berättade för min son som var liten då att jag gjort en bondgård av kottar tittade han på mig som om jag var från stenåldern. Han byggde mycket med Lego där kan man använda sin fantasi. Tacksam att det inte fanns all teknik då som nu.

 8. Midnattsol,

  Vi brukade göra båtar av bark och satte dem på vattenpussar… Fanns massor att göra i skogen och vi hade vilda lekar på skolgården. Fantasin har försvunnit med datorer, mobiler, etc. Jämför bara barn program på TV idag med dem från förr.

  1. Inte bara fantasin och kreativiteten har försvunnit över tid.
   På de stora engelska prestigeuniversiteten ser man nu sig tvingade att bryta den 800-årig traditionen att studenten tenterar skriftligt på papper och med penna. Den färdigheten är i dag så usel, att rättande lärare nu har givit upp de fåfänga tolkningsförsöken. IT-generationens knappande barn kan varken tala eller skriva begripligt.
   Det får bli datorbaserad examination i fortsättningen. Cambridge har redan börjat.

 9. Förr i tiden var det tvärtom: Barn i mindre välbärgade familjer rörde sig betydligt mer-fanns ej pengar till bil,cyklar-så barnen fick gå till skolor etc. Datorer fanns ej .

 10. H/B 09:12

  Även här “hemma” har läsförståelsen/ordförståelsen, minskat oroväckande. Ang. detta debatterdes det för någon dag sedan. Kontentan blev: lärare måste i högre grad engagera sig hårdare. Personligen anser jag inte–att detta (och mycket annat) ej–bör läggas på lärarna. Har alla föräldrar abdikerat från sin roll? Om man ända sedan frukostgröten, är uppfödd med att det finns böcker i hemmet, blir det ett naturligt förhållande till böcker för barnet.

 11. Om han går genom en annan organisation märks det inte vad just Han gör.
  Resultatet hade blivit bättre då de har både mer kompetens och bredare kontaktyta.

Visa alla kommentarer

😃

😄 😃 😀 😊 ☺ 😉 😍 😘 😚 😗 😙 😜 😝 😛 😳 😁 😔 😌 😒 😞 😣 😢 😂 😭 😪 😥 😰 😅 😓 😩 😫 😨 😱 😠 😡 😤 😖 😆 😋 😷 😎 😴 😵 😲 😟 😦 😧 😮 😬 😐 😕 😯 😶 😇 😏 😑 💂 👶 👦 👧 👨 👩 👴 👵 👱 👼 👸 🎩 👑 👒 👟 👞 👡 👠 👢 👕 👔 👚 👗 🎽 👖 👘 👜 👝 👛 🎀 🌂 💄💛 💙 💜 💚 ❤ 💔 💗 💓 💕 💖 💞 💘 💍 💎💐 🌸 🌷 🍀 🌹 🌻 🌺 🍁 🌱 🌼🌞 🌝 🌚 🌔 🌕 🌜 🌛 🌙 🌍 ⭐ ☀ ⛅ ☁ ⚡ ☔ ❄ ⛄

(Obligatorisk)

Annons

Laddar