Annons


Annons

Estelles nya hobby: “Älskar att röra på sig”


Prinsessan Estelle har en ny hobby. Nu har lillsessan börjat med dans.

Estelle-Ste1

Förra året avslöjade Svensk Damtidning att prinsessan Estelle börjat i något som heter Knatteskutt, en aktivitet för barn. Nu har lillsessan fördjupat sin idrottskarriär med ännu en aktivitet: dans. Sedan en tid tillbaka går prinsessan Estelle och dansar på dansskolan Base23, grundad av ballerinan Anneli Alhanko, skriver Expressen.
“Base23 ligger på Östermalm i Stockholm och har i flera år varit det självklara stället för överklassen kring kungafamiljen som vill sätta sina barn i olika dansskolor. Estelle som i vintras fyllde fyra år är med i dansskolans kurs “BaseKids”, en kurs för elever mellan tre till tio år”, skriver Expressen.
I kursen får barnen, bland annat, ära sig koreografier och vara med och skapa danser på ett lekfullt sätt.

Annons
Gilla Svensk Damtidning på Facebook

EstelleOscar2
Estelle gillar att röra på sig, det har vi fått se vid ett flertal tilfällen. Dessutom har prins Daniel vittnat om att han och Victoria har en aktiv liten tjej därhemma.
– Hon gillar att röra på sig. På förskolan rör de sig nästan hela dagarna. De är utomhus nästan hela tiden. Vi gillar att vara ute i skogen, gillar att göra aktiviteter. Det är mycket pulkaåkning på vintern, berättade Daniel i somras, under en intervju som gjordes på plats i Almedalen då han och Victoria lanserade projektet Generation Pep.

Av: Johanna Lejon
Foto: All Over Press, Stella Pictures, Kate Gabor/Kungahuset


(883)
(0)
Annons

Annons


Annons


Kommentera här!

97 kommentarer till “Estelles nya hobby: “Älskar att röra på sig””

  1. Jösses. Jag tror bestämt att du är född på medeltiden.

   Synd då på alla som utövar MMA, judo etc vilket kräver minst lika mycket eller MER smidighet än dans.
   Sporter som domineras av killar… som ska betraktas som kvinnliga?
   Tror allvarligt talat att varken de eller deras omgivning könskvoterar dem efter deras smidighet.

  2. Marguerithe:
   Ett par av “mina” rugbyspelare prövade just dans som småbarn. Det finns INGET varken före eller efter som knäckte deras självförtroende så totalt när de upptäckte att alla, ja faktiskt ALLA, kunde göra fina kullerbyttor och de gjorde något som såg ut som… ett vikingatida slagfält… Det spelade ingen roll hur vi vuxna berömde och uppmuntrade för DE SJÄLVA såg och märkte sina begränsningar inom dansens område.
   Sen hittade sin sport och idag är de jäkligt duktiga och är/har varit med i landslaget! En av anledningarna är att just deras kroppar är gjorda för den sporten. Smidig eller ej, tjej eller kille – inget har någon som helst j*a betydelse…

  3. 🙂 Ja Ronald, jag kallar mig själv en stark kvinna och jag står för vissa kvinnliga värden. Elegans kan du kalla det. Kampsporter är OK. Mina barnbarnsflickor går på innebandy, det är inget jag uppmuntrar, men jag får hålla tyst om det.

  4. Jag hoppas du inte säger detta till levande barn Margerithe!
   Det finns nämligen pojkar som är intresserade av dans men som inte vågar pga att vuxna anser att dans är för tjejer!

   Väldigt tråkigt för de pojkarna, tycker du inte?

   Dans är en utmärkt rörelseform och på elitnivå riktigt tufft. De manliga dansare jag mött har varit urstarka och haft en enorm balans och har definitivt inte haft något kvinnligt över sig.
   Om man nu skulle vara rädd för något sådant… 😀

  5. Marguerithe
   Bra att du känner dig stark, det är något jag unnar ALLA oavsett.

   Personligen har jag otroligt svårt för uppdelningen manliga- och kvinnliga värderingar/egenskaper. I min värld är det mänskliga egenskaper som inte har något med genitalierna att göra.

   Jag tycker tvärtom att du SKA uppmuntra det, även om inte DU gillar det så lär DE göra det. Det är så man växer som människa, du för att uppmuntrar någon att göra något som passar dem själva snarare än att passa dig. Och de växer för att de blir uppmuntrade och inser att de är bra oavsett vad andra tycker.

  6. Marguerithe,
   här finns mycket av din efterlysta “smidighet” som gått dig förbi. Säger inte namn som Zlatan, Ronaldo, Aguero dig någonting? Eller följande smidighetsfenomen också ur fotbollshistorien: Zico, Falcao och Socrates? För att inte tala om innertrion Vava, Didi och Pelé som tjusade svenskarna sommaren 1958.
   F ö engagerade den sovjetiske hockeyprofessorn Tarasov balettmästare från Bolsjoj för att trimma superkedjan Charlamov, Petrov och Michajlov. Vackrare hockey har inte funnits.

  7. Varför inre fotboll? Förklaring,tack! Världens största sport, har den på npgot sätt skadat alla utövare? En förtappad del av mänskligheten?

 1. Jag hoppas att Estelle utövar den hobby som hon själv vill, vare sig det är dans eller amerikansk fotboll. Att mellan raderna säga kvinnor som spelar fotboll inte är smidiga är ju rent av skrattretande och provocerande, men det är kanske är meningen med uttalandet…

  1. Fast om man generaliserar så stämmer det. Det ÄR en enorm skillnad på en ballerina och en fotbollsspelar vad gäller smidighet. Och naturligtvis är det så för att det MÅSTE vara så.

   Jag har tex rugbyspelare, både kvinnor och män, på elitnivå i den närmsta kretsen. De är smidiga som… kylskåp.

   En ballerinatyp skulle inte överleva en match. En rygbyspelare skulle avlida av genans om han eller hon ställde sig på en scen och försökte dansa balett.
   Inte för att det saknas träning utan för att deras kroppar saknar och alltid har och alltid kommer att sakna förutsättningar för respektive sport. “Mina” rugbyspelare FÖDDES som kylskåp och kommer alltid att vara de men de är så de är och de är alldeles underbara med sin stabbighet.

   Det enda man kan hoppas för E liksom ALLA barn är att de kan och får utöva precis den sport de själva vill. Oavsett om det är MMA eller schack. Poängen är att alla behövs – oavsett om de är smidiga eller ej. Det gäller bara att hitta den sport som passar de förutsättningar som finns.

 2. “Nu har lillsessan fördjupat sin idrottskarriär”
  Det här är så dumt sagt att det saknas ord.

  Saken är den att uttalanden som dessa visar på att idrott är en KARRIÄR – inte något man gör för att det är roligt, för att man mår bra utan det är något man ska bli bäst på och räcker inte det kanske, eventuellt man kan nöja sig med att bli två – en tvåa som inte räknas…

 3. God förebild för många barn o ungdomar sitter inne alldeles för mycket det borde dagens föräldrar se till även riksdagen m Skolverket inför mer idrott i skolan
  Det var en annan tid på min tid på 70 taket !
  Det har jag försökt ge till mitt nästan fullvuxen barn samma sak.

  1. Bra där, verkligen!
   Det är det allra bästa sättet – att röra på sig själv och “smitta” sina barn…

   I brist därpå behöver skolan träda in. Det dummaste som gjorts var när gymnastiktimmarna drogs ner i läroplanen, vilket skedde TROTS livliga protester. Resultatet blev som förutspått och det ser vi idag, en soffpotatisgeneration. Det kommer att ta minst ett par generationer att ta tillbaka det som förlorades på 80-talet – om det ens är möjligt. Jag tror snarare att det är idrottsaktiviteter för barn och ungdomar som kommer att utgöra en ny skarp socialgruppsmarkör.

  2. Jag har en helt annan åsikt om gymnastiktimmarna. Läraren ville göra alla till elitsportare och gynnade de “duktiga” och var mindre trevlig mot de övriga.
   Tycker dock föräldrar kunde göra mer för att få barn och ungdomar att röra på sig utan att tävlingspressas.

  3. ananas
   Tack och lov är mycket ändrat, nu heter det “Idrott och hälsa” därför att det ingår mer än att vara bäst och starkast. Det återstår dock mycket arbete – bla acceptansen att bidra efter förmåga och förutsättningar och mindre efter klart precisa mål. Det är en politisk fråga och eftersom varje ny regering brukar rumstrera om i läroplanerna så lär det bara vara en tidsfråga…

 4. Tänk om vi fick se världens kungahus tävla mot varandra i olika idrotter, “de kungliga spelen”. Detta vore väl den ultimata underhållningen och Herr Stenhammar skulle säkert mer än gärna bidra med det “finansiella”. Tänk er Le Grand Finale: 4×400 m Stafett mellan Noppes Bar och Sturehof.

 5. Jag får hela drevet på mig för att JAG inte gillar idrott. Det är så mycket tal om att gilla olika idag, varför gör man inte det då? Respektera oss som utvecklar oss intellektuellt 7 dagar i veckan men inte idrottar! Läs gärna Björn Borg som uttalar sig mot hetsande föräldrar. Allt är inte svart eller vitt.

  1. Andas lite… det finns inget drev…
   Du får svar av ett par personer just för att vi tycker olika… precis det du är inne på.

   Allvarligt talat, vad är det du vill? Ha en saklig diskussion för att vara SvD eller bara spotta ur dig din åsikt och sen ska alla bara vara tysta – om det inte är medhåll?

   Appropå intellektuell utveckling… Känner du till att de som idrottar presterar bättre i skolan? Att de oftast är mer intellektuella än icke-idrottande?

   Nej, allt är inte svart eller vitt utan det finns ett helt hav av gråskalor däremellan men grejen är att man kan inte dra till med “alla gillar olika” när det i själva verket betyder “alla får tycka vad de vill bara de tycker som jag” – dvs – det går åt två håll…

   PS
   Hetsande föräldrar skulle jag kunna prata i timmar om men det tar jag i en annan tråd vid ett annat tillfälle 😛
   DS

 6. Marguerithe!
  Socialistiska förespråkare tävlar ju numera i önskemål om att styra människor enligt någon sorts norm som anses passa deras idealsamhälle. Det är väl nu bara en tidsfråga innan också sockerskatten införs och Gud vet vad som kommer sedan. Hela utvecklingen är otäck. Staten skall inte lägga sin näsa i blöt i hur folk väljer att leva sina liv. Vissa föredrar att späka sig i Vasaloppet medan andra föredrar att värma sig med en cognac på behörigt avstånd – och så må det få vara.

  1. Stefan,
   Det var exakt det jag menade i min första kommentar och det visade sig snabbt att jag avvek för mycket från normen.

   Ronald,
   Jag förväntade ingenting. Se i övrigt min kommentar till Stefan.

  2. Stefan
   Det du skriver är helt rätt när det gäller att staten inte ska lägga sig i hur människor väljer att leva sina liv, demokrati och valfrihet. Men vårt samhällssystem är uppbyggt på skatteindrivning(löneskatt) till staten Regeringen där medel ska gå till viktiga verksamheter och sociala försäkringssystemet. Ett politiskt alt. är att lönesystemet höjs och en del skattesänkning (privat försäkring) för att kompensera ett sämre samhällsskydd. Det systemet ska då fungera i praktiken realiteten

  3. Forts. En risk med det är inflation. Det bästa är vore att ta bort reformera onödiga kostnader utgifter (skattemedel) för Regeringen t.ex. Kungahuset (hovstat) . Då vi har en parlamentarisk regeringsform i Sverige. Det måste självklart finnas ett grundläggande fungerande samhällssystem i ett civiliserat land. Intressant att höra dina synpunkter.

 7. Ronald
  Ja verkligen jag är rädd att idrotten i framtiden blir en klass fråga eller redan är det . ( bortsett tidning & ishockey )

 8. Sveriges mest exklusiva dansskola, jo jag tackar jag….detta visar att kronprinsessparet har minst lika lyxiga vanor som övriga kungafamiljen…

  1. Äh, massor av barn som bor på Östermalm eller i närförort dansar på base23. Det är inte mer exklusivt än balettakademin eller någon annan dansskola i innerstan. Min dotter har dansat där länge och vi är högst ordinära svennar. Däremot är base23 en stor dansskola med massor av klasser att välja på vilket tilltalar många.

  2. Båda mina barn dansar på base, den äldsta slutade just, eftersom hon kom in på en efterföljande balettskola där man dansar under skoltid, den lilla är kvar på base, och vi är ingen överklass, däremot har den skolan Sveriges bästa lärare för de barn som vill satsa på dans som yrke någon gång i framtiden, och jag sparar varje månad för att kunna betala terminsavgiften, en jättetrevlig skola. Knatteskutt verkar också kul, barn får under en termin prova på massa sporter och kul, sunt och bra 🙂

 9. Mia & Ronald!
  Att röra på sig, för de som så önskar, är ingen klassfråga. Att springa i skogen eller simma i sjön är för att ta några exempel helt kostnadsfritt! Däremot har inte alla familjer råd med alla typer av idrotter, men detta är väl inte konstigare än att alla inte har råd att bo på Strandvägen. Det är väl ingen mänsklig rättighet att få äga häst eller sportbil?

  1. Stefan,
   Tack för att du rör vid själva kärnfrågan i det svenska samhället idag! “Det jag inte har ska ingen annan heller få”.
   Det du skriver om de s k “normerna” som vissa bestämt ska gälla, handlar ju om övergrepp på demokratin.

  2. Det är en klassfråga men betydligt mer komplex än vad du vill göra den till. Att skogen är gratis är inte ett sakligt argument i sammanhanget. Varför ska alla fattiga vara hänvisade till skogen och att leka med kottar när idrott handlar om så mycket mer än fysisk ansträngning.

   Det är ett komplext problem som handlar bla om kunskap, som i sin tur ÄR en klassfråga. Det handlar även om tid och energi och det handlar faktiskt en hel del om pengar. Idrott är förutom fysisk aktivitet även fostrande och kamratskap. Alla har inte råd med hockey eller ridning och har alltid varit så men när allt fler inte har råd med någon idrott alls så är det galet. Och “skogen och kottar” är, som du vet Stefan, ingen organiserad idrottsgren.

  3. Ronald!
   Kloka ord om idrott och “fostran”.
   Den som från barnaåren skolats in i en lagidrott har också lärt sig, att inga briljanta solistframträdanden är möjliga utan ett väl avstämt ensemblespel. Det är en lärdom som tydligtvis gått åtskilliga här på forumet förbi.
   Låt därför Estelle spela fotboll. Då kommer hon också att lära sig, att utan folklig uppbackning förmår hon inget.

  4. Nej Marguerithe.
   Stefans inlägg är ett klassiskt exempel på negligering, man vägrar erkänna problemet genom att ta ett absurt exempel på att det finns något som är gratis. Det här är extremt vanligt när det handlar om de klassklyftor – och slutsatsen är alltid att problemet inte existerar. Ett annat exempel på exakt samma fenomen är att inghar rätt att klaga på att det är mycket svårt att få ekonomin att gå ihop – de ska vara tacksamma att de har tak över huvudet för det finns ju folk som svälter i afrika. Japp, det är Godwins lag modifierad.

   Varför det fungerar så kan man bara fundera på, min personliga åsikt är för att man inte vill vara med och bidra till samhället utan håller jäkligt hårt om den egna plånboken. Alltså ett typiskt exempel på “det jag har ska minsann ingen annan få”. Och så missar man att man får det samhälle man förtjänar, att man bara är en liten kugge i ett mycket större sammanhang. Det finns en anledning varför skolor, vård och omsorg havererar i allt snabbare takt.

  5. Bror
   Tack för dina fina ord!

   Tycker att det är så mycket i hela samhället – en total egofixeing och en i det närmaste pompös tro på sin egen förmåga och betydelse.
   Vi skulle ha ett helt annat, humanare, samhälle om lagsport vore en obligatorisk aktivitet för alla – barn, vuxna, gamla, halta och lytta.

   Drömma går ju 😛

  6. Ronald!
   Att springa i skogen och simma i sjön var som jag skrev två EXEMPEL. Finns givetvis mängder med annat som erbjuds gratis: fotbollsplaner, basketkorgar, pingisbord, utomhusgym mm mm.
   Det är bara att ta för sig! Men det är som jag skrev ingen mänsklig rättighet att kunna rida eller utöva vilken idrott man önskar – och det är enligt min uppfattning definitivt inte statens uppgift är tillse att alla eventuella önskemål uppfylls.

  7. Stefan
   Jag tror att du mycket väl förstår vad jag menar men det smular sönder din argumentation. För rent krasst, vad ska man ha en hel fotbollsplan till om man är ensam eller 2 st?

   Fattigdom ÄR statens angelägenhet och fattigdom ÄR mycket, mycket annat än absolut och levnadskostnad under 1USD/dag.
   Fattigdom handlar bla om utanförskap och ÄR en mycket stor orsak till varför man, i bästa fall, tuttar eld på bilar allt som oftast. Skärpta straff kommer aldrig att fungera – de har redan förlorat allt redan långt innan.

  8. Nej det är ingen mänsklighet att slippa fattigdom. Men det där Stefan, och det är du mycket väl medveten om själv, är bara ett ytterligare ett exempel på negligering av ett omfattande och komplext problem. Liksom de svältande barnen brukar allt kokas ner med en fnysning att “det är ingen mänsklig rättighet”.

  9. Ett samhälle är aldrig bättre än hur de behandlar de med sämst förutsättningar.
   Säg mig, varför har du, mycket uppenbart, problem med att ett samhälle aldrig kan existera utan de minst lycklig lottade? Äh, du behöver inte svara för det är lika förutsägbart som dina “mänskliga rättigheter”. Du tror att OM de kommer att få det bättre kommer det att kosta DIG “dina surt förvärvade slantar”. Och får DE det bättre kommer du ha häcken full med att få det ÄNNU lite bättre … så att du kan fortsätta vara lite mer… lite bättre…

   Hey! Den vinner som har mest pengar i plånboken när han dör?

  10. Nej Stefan,
   här får du allt ta en tankevända till! Statens/politikens uppgift har alltid varit, och kommer alltid att vara, “fördelning av nyttigheter”, det du kallar för att “lägga sig i”.
   Att önska sig en annan ordning är givetvis tillåtet. Risken är bara, att om denna önskan går i uppfyllelse, landar vi allesammans i något som väldigt starkt påminner om det som en gång var livsbetingelserna för Grottbjörnens folk. För egen del passar jag på det.

  11. Bror!
   Du uttrycker det jag försöker formulera men med en tiondel så många ord!

   Tack för ett strålande inlägg!

  12. Ronald
   Varför skulle man behöva vara ensam på fotbollsplanen när det bara är att samla ihop ett gäng och anser du verkligen någon vara fattig för att hen inte har råd med hästsport? Idrott behöver definitivt inte utövas i organiserad form i klubb.
   Du tycks tro att staten via skattsedeln är lösningen i alla frågor, jag tror att vi enskilda individer klarar mycket solidaritetsarbete betydligt bättre utan statlig inblandning.
   Har du lika stark tilltro till FN som till svenska staten?

  13. Stefan!

   Det är INTE vem som helst som kan springa i skogen även lilla promenad eller motionsimma för det har jag ingen längre någon möjlighet pga de tog bort ledsagningen annars får jag betala ca 1500kr per månad vilket har jagtyvärr avstått det har alliansen sett till så det är en klassfråga i princip.
   Ditt inlägg gjorde mig faktiskt ledsen.

  14. Stefan
   Jag förstår din välvilja och den berörde mig, helt ärligt.

   Men att kunna vistas i samhället, att röra sig i “den där gratis skogen” ÄR en samhällsfråga och inget man ska lämpa över på frivilligorganisationer. Samhället ansvar för ALLA sina medborgare och inte bara de friska, lyckade och arbetsföra…

  15. Det skulle inte behöva vara så nej, det håller jag med om. Så såg det ut en gång i tiden: ett gäng ungar som samlades men vet du? Tiderna förändras: idag behövs struktureras verksamhet mer än någonsin. Sen var det där med att idrott fostrar också – vilket INTE är liktydigt med kamratfostran!

   Just nu diskuterar vi klassklyftor och i den frågan HAR staten ett mycket stort ansvar och DET är en helt annan sak än ditt “allt eller inget”. Att vi på volontärsbasis bättre skulle klara av det du kallar solidaritetsarbete är ett argument gripet ur luften – en utopi! Vet du vad solidaritet betyder ens? Det verkar faktiskt inte som det eftersom det i allra högsta grad handlar om att samhället lägger ekonomiska resurser på de som har det sämre. Och du pratar endast om solidaritet som att “ingen ska sno mina surt förvärvade slantar”. Tja, säga vad man vill om alliansen men de lyckades förvrida begreppsuppfattningen hos väldigt många…
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Solidaritet

  16. Tack demokrati!
   Det är mycket lätt att bli missförstådd här.
   Jag anser att varje människa har en moralisk skyldighet att hjälpa andra. Jag finner dock inget försvar för att detta skall översättas i lag, men då är vi mer inne i ett filosofiskt resonemang. Många har en tendens att vilja lämna över allt till staten för lösning, jag menar att detta hämmar individens utveckling och snarare är en grogrund för egoism. Som jag ser det så angriper jag & Ronald samma problem men från två helt olika håll.

  17. Stefan
   En kort kommentar på ditt svar till demokrati:
   Jag tror att ur ett filosofiskt perspektiv ligger dina och mina åsikter mycket nära varandra…

   Ibland är det frustrerande att försöka ha en diskussion här: ett för-modererat kommentarsfält är inte optimalt.

  18. Stefan
   Jag förstår i grunden o filosofiskt perspektiv hur och vad du menar. Man kan ha olika åsikter och politiska förslag inriktning. Kortfattat alla medborgare individer har ett egen ansvar – staten har ett övergripande samhällsansvar (individ/verksamhet) att fördela resurser. Det är väldigt stora frågor och
   komplext problem. När vi pratar om solidaritet,
   demokrati, klasssamhälle,
   skatteintäkter osv.
   Denna tråd är för liten för att diskutera allt
   inom detta ämne.
   Trevlig helg!

 10. Jahah, fint. Anneli Alhanko är en finländsk ballerina. Önskar sköna danslektioner för lilla Estelle.

 11. If everyone was the same, everyone had the same income, everyone looked alike, what is there to reach or strive for? You want to stagnate the economy? If you make 150K a year and I make 150K from month 1 to month 9 , does that mean I have to stop making more money? I have drive, you do not. Does that mean I have to subsidise your lazy behaviour? The yearly/monthly income is hypothetical

  1. Dear ATL, you are right in some aspects, but not totally. I really wish you would come to one of our hospitals in Sweden as a trainee. You would find a lot of those “lazy” persons striving to do their very best for the patients, with a very low income for all their hard work. Low income because no one is willing to “subsidise” them and pay what they really deserve! Believe me, they have drive as well, but are not greedy! Things are not THAT SIMPLE you see!

  2. Vi kommer nog aldrig att ha samma lön allihop så frågan är rent hypotetisk.

   Men att alla ska ha en inkomst att kunna försörja sug på är väl bra? De som får mindre behöver inte vara “lata”. Vårdfolk är inte lata, poliser är inte lata men några höga löner har de inte.

   Pengar är heller inte den enda drivkraften. Det finns en tillfredsställelse i att utvecklas också.

  3. Marguerite – Maybe I did not explain myself well enough. The premise was the same job, paid according to performance. In the 70s I worked for 10 years in an ICU and emergency room. I know what hard work is, and, long hours, stress CPR, accidents, shootings, yelling MDs, people coming out of PCP induced coma etc., doing CPR on infants and not being successful – that is stress. Difficult not to cry buckets afterwards. Now, I work my little behind off, 16 hrs per day with inspections Cont’d

  4. Cont’d and long hours in front of the computer, writing long reports, making sure I got everything, no mistakes, not running afoul of USPAP (Uniformed Standards of Prof. Appraisal Practice), FHA requirements (handbook has 500 pages) and staying out of jail. In 14 years I have not had one complaint but I know many who have, some who have lost their licenses for a small mistake. Wish I was back in the hospital. No, not really. Don’t like taking orders any more. If I do not want to work I don’t

 12. My 24 augusti
  Det kan vara en säkerhetsfråga och integritetsfråga också, inte lyx som du skriver. Vistas i en begränsad, kontrollerad krets av barn och föräldrar som inte så lätt blir starstruck.

 13. Vilka 4-åringar tycker inte om att röra på sig? Den där stråhatten som Viktoria bär på bilden ska hon skippa nästa gång.

 14. Nu är Estelle 4,5 år och denna åldersgrupp kan vara livliga utan att bokstavsregistret måste åka fram. Vad som är anmärkningsvärt är dock att kungafamiljen (med undantag av Chris O´Neill)tycks roas av barnens rörlighet i kyrkan. Nej, det är inte charmigt! Både Leonore och Estelle borde gå ut tillsammans med sina respektive barnskötare om de inte orka sitta ordentligt på sina platser.

  1. Vi lever på 2000-talet, Svenska kyrkan uppmuntrar barns närvaro under gudstjänster då man tom har lekhörnor i kyrkorummet. Helt rätt av kungafamiljen att anpassa sig till nutid och inte leva kvar i forntid åtminstone i denna fråga. De följer helt enkelt kyrkan.

  2. Håller helt med My

   Sverige är unikt på så sätt att det är ett otroligt barnvänligt land och det ska vi banne mig vara stolta över och värna om.
   Även om jag ibland kan muttra för mig själv att jag önskar barnfria timmar i affären…

   Självklart ska kyrkan vara en integrerad del av samhället, oavsett religion i mina ögon. En kyrka utan barn är en väldigt död kyrka… i vart fall i ett längre perspektiv.

 15. Det var många INTRESSANTA komnentrer här, det mesta är redan sagt om Idrott, förutsättningar skolan, ekonomi och samhälle. Idrott gymnastik, aktivitet är hälsa. Det är självklart bra för både barn och vuxna. Läste en expert uttalade sig om t.ex. elitidrottare. Den viktigaste träningen för barn för att få bra förutsättningar till att bli duktiga el. bra inom en idrottsgren är allsidig (vanlig) aktivitet ex. springa, klättra, simma osv. Det tränar
  upp motorik, styrka, balans mm. Forts.

 16. Forts. Den mer specifika inriktade träningen (ex. Fotboll, dans) kunde vänta lite. Det är viktigt också att ha kul inte bara krav el. att prestera. Egentligen borde alla få möjligheter tilll att ta tillvara på talang och förmåga/ förutsättningar. Många (ungdomar) hamnar snett i samhället (droger,kriminalitet) för att de delvis (ansvar) inte blev sedda, fick uppmuntran el. förutsättningar.

  1. Ibland ger trådarna upphov till riktigt intressanta diskussioner.

   Det stämmer det du säger om att specialisering ska vänta men tyvärr är det oftast inte så det ser ut i klubbarna utan specialisering och satsning sker tidigt, ibland redan nere i 4-års åldern, AIK-fotboll bla…

   Varför människor hamnar snett är ett otroligt intressant ämne. JAg ser fram emot att få diskutera i en sån tråd!

 17. Problemet är att barn väljer sina skärmar och att föräldrar inte fixar att
  sätta gränser.Orkar inte med bråk och tjafs.Att ha bestämda skärmtider är bra.
  En vän satte lösenord på alla skärmar och fört när läxor och annat
  var fixat så låste hon upp skärmarna.Ungarna accepterar detta utan knot.

  1. Problemet är betydligt mer komplext än så.
   Din vän är ingen norm för ALLA.
   Det går helt enkelt inte att skylla på slöa föräldrar utan du behöver tillskansa dig en mer komplex och komplett förklaringsmodell.

 18. Det verkar som om idrott kan lösa alla problem. Tror att närvarande föräldrar i hemmen, mental stimulans, goda och långa samtal med barnen/ungdomarna får dem att blomma. Idrott är bara en liten del av livet.
  Ronald, det klasslösa samhället har aldrig funnits och kommer aldrig att finnas. Den mänskliga naturen vill tävla, om så bara om 500 kr.

  1. Det är ingen som påstår det, men rätta mig och peka ut vem som påstår att idrott “löser alla problem” så ska jag ha en djup och intensiv diskussion med denna person. Ser fram emot det. Verkligen!

   Allt det du nämner är delar av problematiken men de i sin tur beror på andra delar. Så det är … komplext med många, många komponenter där möjlighet till idrott är EN.

  2. Det är rent nonsens att det ligger i mänsklighetens natur – i så fall skulle vi inte existera som art. Vi existerar pga vår flexibilitet och överlevnadsförmåga. Tävlingar som ett naturligt fenomen förekommer som för alla andra djurarter – endast i parningssammanhang.

   Det är samma med ditt påstående om det klasslösa samhället. Det är en västerländsk sanning som bygger på västerländska ideal. Dvs det är inte ett globalt fenomen även om vi försökt göra det till det och i det närmast lyckats. Men ser man bakåt i tiden, betydligt längre än ett fåtal generationer så har mest TROLIGT det varit det klasslösa samhället som gjort att vi finns idag och klassamhällen som har dött ut efter något tusental år. Men det finns, som du förstår, svårigheter med att bevisa detta. Det är precis lika svårt som att slå fast att vår samhällsstruktur är en universell sanning.

  3. Marguerithe
   Det du skriver om närvarande föräldrar, mental stimulans och samtal prata m barn och ungdomar är viktigt. Det var bra skrivet. Jag skulle vilja säga självklart och viktigast men idrott ger annan bra viktig träning för barnet. Tror att allt detta ska och borde finnas för en bra balans i livet. Kortfattat det hela bygger
   ändå på förutsättningar och välmående ex. tid
   pengar och kunskap. Många vuxna (föräldrar) är i dag utbrända i samhället och det har sina
   välkända orsaker.

  4. För att barn ska blomstra och trivas tror jag der är livsviktigt att de blir sedda, såväl av föräldrar som lärare, och behandlade med respekt, naturligtvis med de gränser föräldrarna måste sätta för att skydda barnen. Egentligen tror jag att man skulle införa ett extra ämne i skolan, som handlar just om hur man får harmoniska barn. De flesta bildar ju familj så småningom. Men rätta mig om jag har fel, detta ämne finns kanske redan????

 19. Ronald!
  Eftersom du hela tiden nämner detta med klassamhället likt Marx en gång gjorde: Är det hans ideologi du står bakom eller vad är då din lösning på det du önskar korrigera?

  1. Stefan!
   Försök att inte hela tiden ta till ytterligheter utan FÖRSÖK hålla diskussionen saklig – så att det öht GÅR att ha en diskussion.

   JA, jag nämner klassamhället, att det är många som far illa idag, att det i sin tur aldrig gynnar någon i samhället. Men grejen är att du gör det lika ofta fastän i andra ordalag. “… det är ingen rättighet…”

   Så förklara, vad har Marx med detta att göra och varför försöker du framställa mig som en Marxist? Du ska veta en sak: OM det är “Marxistiskt” att bry sig om det som har det sämre så är jag förbannat stolt över det! Men grejen är att dina och mina åsikter är totalt inkompatibla. Om jag är en marxist vad är DU då?

  2. Ronald!
   Jag ställde en rak fråga man fick således inget svar och det var nu dina “lösningsförslag” jag var intresserad av! Jag har redan ett flertalet gånger deklarerat mig som klassiskt liberal, det vet du mycket väl. Din världsbild utgår från vad kollektivet skall göra för individen och där alla individer har att rätta sig i ledet, min världsbild utgår från vad individerna frivilligt gör för varandra. Inbilla nu inte folk att din världsbild har patent på solidaritet, vilket du insinuerar om.

  3. Jo Stefan, det var precis det du fick – ett MYCKET rakt svar på ett osakligt inlägg.
   För frågan kvarstår vad marxism har med saken att göra – det som du bygger hela din inlaga på. Eftersom vi verkar vara motpoler när det gäller socialpolitik och du påstår att jag är marxist funkar det inte att du kallar dig själv för “klassiskt liberal” utan självklart finner du dig i den andra änden av din egen skala. Vad blir det för extrema diktaturer du hittar där?

  4. Jag tycker att det är rätt trist att du faller i fällan med argumentationsteknik “har du ingen lösning har du ingen åsikt”. För du vet att frågan inte går att lösa genom några enkla förslag. Framförallt diskuterar vi här åsikter och filosofier.
   Det är intressant att diskutera med dig – just för att vi har så olika perspektiv. Så spotta upp dig, kamma till dig och återgå till diskussioner fria från extremexempel.

  5. Min världsbild vet du inget om så lägg inte DIN sanning i mitt knä utan berätta det du vet – din egen sanning.
   Att alltid hävda individens fria val kan aldrig och kommer aldrig att fungera i ett demokratiskt samhälle, grundbulten är anpassning och medelväg. I ett socialpolitiskt perspektiv är det en katastrof att återgå till 1800-talet då ALLT byggde på frivilliga insatser. Förutom att de sämsta ställde alltid kommer att få det än sämre, att stora klassklyftor alltid till slut leder till revolution är det inte önskvärd i ett samhällsekonomiskt perspektiv att ta bort de skatteintäkter som social välfärd genererar.

  6. Ronald!
   Lugna ned dig nu! Jag har ej påstått att du är marxist och vet du vad: jag betraktar marxism som en huvudsakligen rumsren ideologi. Avseende klassisk liberalism så får du läsa på, men det kanske blir tydligare om jag då översätter detta såsom libertarianism vilket väl är att betrakta som marxismens direkta motpol. Och läs vänligen dina inlägg ovan: är det inte du som lägger din sanning i mitt knä? I övrigt läs mitt svar till signaturen demokrati ovan.

  7. Stefan
   Jag är lugn som en idisslande ko, du själv?
   Jag erkänner villigt att jag mycket väl behöver läsa på, men det är så förbenat trist, så jag är tacksam för ditt klargörande. Inte för att det gjorde så extremt stor skillnad men lite grann.

   Nu ska jag iväg men tackar för en intressant diskussion.
   Ha en bra helg så ses vi nästa vecka, ser fram emot att få gnugga geniknölarna igen i nya diskussioner.

 20. Jag har en helt annan uppfattning detta med idrott där det faktiskt har satsat mycket pengar i
  fattiga områden i Frankrike och ungdomar som varit på väg in i den Kriminella Världen har
  fått idrotten som en fast punkt i livet!
  Jag håller med om att föräldrarnas närvarande i hemmet är ofta en förklaring till ungdomars
  problem idag!
  Alla familjer har inte samma förutsättningar som många av oss har!
  Ett ex är när soppköken idag delar ut sina förnödenheter är det gamla och unga som är deras “kunder”

  1. CVM
   En väldigt bra kommentar. Orsak – verkan. Det du skriver och ökning av utanförskap fattigdom kriminalitet osv. visar att det är mycket som är fel i samhället. En bra satsning m idrott i Frankrike. I Sverige är det tyvärr också en ökning av kriminalitet.

 21. Hm….kungafamiljen tycker ju att det är viktigt att vi tar väl hand om alla nyanlända….hur vore det om Prinsessan Estelle istället för att gå på den lyxigaste dansskolan fick gå på dans ute i någon förort och lära sig både streetdance och balkantakter? Eller är det bara tomma ord från kungligheterna….? De sade ju också att de kungliga slotten och övriga fastigheter som de disponerar skulle komma till användning i flyktingmottagandet – men det gjorde de väl aldrig? Tomma tunnor skramlar mest

 22. Bror kl.14.11

  Bror, har läst igenom dina kommentarer, ock finner dina tankar mycket relevanta- med verkligheten överensstämmande med det som jag känner i “min värld”–Tack för kloka insikter. Även sign. Roland får en eloge!
  Trevlig eftermiddag.

 23. CVM, mycket bra kommentar, jag såg ett programm på ARTE om ett project i Sydafrika där barn hade tillgång till balettundervisning men även till fiolundervisning som ‘räddade’dessa barn

 24. LopNor har rätt i att det går bra att prata, men har man nånsin sett de kungliga gå ut bland invandrartäta områden och sett hur det ser ut? Sitta på konferenser och galamiddagar och dela ut något pris eller hålla nåt enkelt tal, det går an, men gå ut och se verkligheten det vågar de aldrig. Marschera med livvakter och diverse chefer och direktörer medan undersåtarna står bakom rep med flaggor, det är det vanligaste de gör.

 25. Tack Kära Pernilla
  ARTE har sååå bra program och här i Schweiz kan jag välja till original språket!
  Min erfarenhet av mitt angagemang för människor som lever på gator etc har varit att unga
  killar oftas ser upp till kända sportsmän och vill gärna vara som dom!
  För många år sedan fanns det fritidsgårdar sportanläggningar etc för ungdomar att spendera
  sin fritid på med VUXNA förebilder!
  Idag är det Kris i Europa och ungdomar som inte har föräldrar med arbeten etc får inte den
  möjligheten vi fick!

Visa alla kommentarer

😃

😄 😃 😀 😊 ☺ 😉 😍 😘 😚 😗 😙 😜 😝 😛 😳 😁 😔 😌 😒 😞 😣 😢 😂 😭 😪 😥 😰 😅 😓 😩 😫 😨 😱 😠 😡 😤 😖 😆 😋 😷 😎 😴 😵 😲 😟 😦 😧 😮 😬 😐 😕 😯 😶 😇 😏 😑 💂 👶 👦 👧 👨 👩 👴 👵 👱 👼 👸 🎩 👑 👒 👟 👞 👡 👠 👢 👕 👔 👚 👗 🎽 👖 👘 👜 👝 👛 🎀 🌂 💄💛 💙 💜 💚 ❤ 💔 💗 💓 💕 💖 💞 💘 💍 💎💐 🌸 🌷 🍀 🌹 🌻 🌺 🍁 🌱 🌼🌞 🌝 🌚 🌔 🌕 🌜 🌛 🌙 🌍 ⭐ ☀ ⛅ ☁ ⚡ ☔ ❄ ⛄

(Obligatorisk)

Annons

Laddar